Kövesse Facebook oldalunkat!

Télen nem árt számba venni, hogy mely európai országokban kötelező a hólánc használata. A D.A.S. Biztosító mostani cikkében ezeket gyűjtötték össze. Valójában nem nagy kunszt kikövetkeztetni, hogy mely országokban lehet kötelező a hólánc használata, nagyjából azzal kell kalkulálni, hogy általában a hegyvidéki területek lesznek érintettek. Lássuk azonban a konkrét szabályokat! 
 
 

Ausztriában november 1. és április 15-e között kötelező a téli gumi használata. Ugyanígy kötelező a hóláncot a járműben tartani, valamint a kijelölt utakon használni is.

Németországban és Svájcban hólánc használatára közlekedési tábla hívja fel a figyelmet, és ezekben az esetekben a használata kötelező. Bár Németországban nem kötelező a téli gumi használata, mégis alapvető jogszabályi előírás, hogy az út és időjárási követelményeknek megfelelően legyen a jármű felszerelve.

Franciaországban és Olaszországban is elmondható, hogy kötelező nemcsak az időjárásnak megfelelő gumiabroncs, hanem a hegyvidéki szakaszokon a hólánc használata is. Olaszországban az egyes provinciákban egymástól eltérő szabályok lehetnek, de az biztosan elmondható, hogy a hegyi szakaszokon, főleg északon, a fenti szabályok alól nem lehet kibújni.

Az északi országokban, úgy, mint Svédország, Norvégia és a Balti Államok, egyöntetűen kijelenthető, hogy kötelező tartozéka a járműnek a téli gumi, valamint a hólánc.

A közép-európai régióban Romániában, Szlovéniában mindkét felszerelés használata kötelező, míg Csehországban és Szlovákiában a téli gumira vonatkozó előírásokat kell betartani.

A délebbi területeken, így Szerbiában, Horvátországban elsősorban időjárásfüggő a fentiek használata, azonban célszerű bizonyos régiókban a hóláncot is az autóban tartani.

Burján Zsuzsanna | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Bár a mostani cikk nem teljeskörű, ugyanakkor az elsődleges cél az, hogy felhívjuk a figyelmet a fentiek használatára, elkerülendő a balesetveszélyt, valamint a bírságok kiszabását és egyéb, hátrányos jogkövetkezmények alkalmazását. Így az elsődleges javaslatunk, hogy mielőtt útra kelnek, szerezzék be a fentieket és nézzenek utána az utazással érintett országok előírásainak. – tanácsolja Burján Zsuzsanna.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...