Kövesse Facebook oldalunkat!

Még most is több mint egymillió gépjárműnek esik január elsejére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási évfordulója, az év végi váltási időszakban idén 100-110 ezer szerződésváltást várnak a szakértők; a váltáskor díjemelkedésre számíthatnak az autósok.

Növekszik a díj, egyre több a kár

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója szerint a gépjárművek üzembentartóinak díjemelkedésre kell készülniük.

A várható növekedés oka az, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege.

Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be.

KORÁBBAN ÍRTUK

Kevesebb, mint év közben

A biztosítás-közvetítő portál vezetője a személygépkocsik esetében az év végi kampányban 33-34 ezer forint körüli éves átlagdíjra számít a biztosítási adót is figyelembe véve.

  • Ez az összeg jelentősen elmarad az év közben tapasztalt 50 ezer forint feletti átlagdíjtól, aminek elsődleges oka az érintett járműpark összetétele.
  • Az év végi kampány ugyanis az idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik, ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

November 2-ától érhetők el a díjak

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke az MTI-nek elmondta: az érintett autósok az év végi kampány díjait november 2-ától ismerhetik meg.

A meglévő biztosítónak legkésőbb november 11-éig kell közölnie ügyfeleivel a jövő évre megajánlott díjat postai úton, illetve e-mailben.

A szerződés felmondására legkésőbb december elseje éjfélig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje pedig december 31.

Papp Lajos, FBAMSZ
Papp Lajos, FBAMSZ | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – Biztosító Magazin – NIKON D800E.

10% vált

Papp Lajos hozzáfűzte: az idei kgfb-kampány továbbra is a hazai gépjárműállomány több mint ötödét érinti, ez 1,1 millió gépjárművet, köztük 700 ezer személygépkocsit jelent. Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek mintegy 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ennek alapján a jelenlegi kampányban kevéssel 100 ezer felett alakulhat a lecserélt szerződések száma.

IDŐJÁRÁS

Heti időjárás: Esernyőt fel! Csapadékosan indul a hét

Csapadékosan indul a jövő hét, többfelé kell esőre és néhol erős szélre számítani, de marad az enyhe idő fagymentes éjszakákkal és napközben jellemzően 10 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel.

Egyre kevesebb az év végén forduló kgfb-szerződés

Az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthették meg a kötelező felelősségbiztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, ekkor lehetőség nyílik a biztosítóváltásra. 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya, ám még idén is meghaladja a 20 százalékot.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...