Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Y vagy a Z generáció gyakran hangoztatott újfajta szemlélete korántsem egyedül meghatározó a munka világában, sokszor a női és férfi különbségek, vagy a családi állapot jobban befolyásolják azt, hogy milyen igényeket támasztanak a dolgozók a munkáltatók felé.

 

A munkaerőpiac jelenleg dinamikus változások színtere

A KSH adatai szerint a munkanélküliség 2019 második negyedévére rekord alacsony, 3,3%-os szintet ért el. A foglalkoztatás bővülése ellenére az elmúlt időszakban mégis fokozatosan nőtt az üres álláshelyek száma. A szükséges foglalkoztatotti létszám biztosítása érdekében a KSH szerint csak az idén átlagosan 9,8%-kal nőtt már a hazai foglalkoztatóknál fizetett bérmennyiség.

KORÁBBAN ÍRTUK

Tudtad? Erre a 10 dologra is kiterjedhet ma már egy lakásbiztosítás

Tíz speciális biztosítási helyzetet tárt a megkérdezettek elé a Groupama, akiknek meg kellett mondaniuk, hogy szerintük térítené-e a biztosító a felmerült költségeket a szerződés alap vagy kiegészítő fedezete alapján.

Groupama: Tovább nő a szerelőhiány, a baj nem jár egyedül

A szerelőhiány problémáját a lakástulajdonosok is érzékelik, ezért igyekeznek szó szerint biztosítani a gyors segítséget: van olyan lakásbiztosító, ahol a szerződések több mint felénél kérik a 24 órán belüli hibaelhárítást garantáló kiegészítést.

De a pénz nem minden

Ezt a Groupama Biztosító 1000 fős reprezentatív felmérése is alátámasztja. Önmagában attól ugyanis, hogy valahol magasabbak a fizetések, még nem válik egy munkahely vonzóvá. Legalább ilyen lényegesebb szempont a munkavállalók számára a stabilitás, a pénzen kívüli juttatások, vagy a munkahely otthontól való távolsága is. Az új munkaerőt az tudja megszerezni az ebből a szempontból hasonló csomagot biztosító munkahelyek közül, amely a kolléga egyedi élethelyzetéhez köthető igényeire a legösszetettebb megoldást kínálja.

Gyermekkel a pályán

Az élethelyzetet rendkívüli módon befolyásolja például a családi állapot. A rugalmas munkaidő és a részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége a két legfontosabb szempont a gyermeket nevelők számára a munkahely kínálta speciális lehetőségek közül.

A férfiak körében a munkahelyi előmenetellel, továbbképzéssel kapcsolatos lehetőségek bírnak nagyobb vonzerővel, míg a nők esetében általában is sokkal vonzóbbak a munka melletti gyermeknevelést támogató intézkedések (pl. a munkahelyi bölcsőde, óvoda, vagy a kismamák segítése). A gyermekesek, különösen a nők gyakran az otthoni munkavégzés (Home Office) lehetősége alapján döntenek az álláslehetőségek között. 

Mi is örömmel látjuk, hogy például a baba-mama szoba biztosította szülő-gyermek együttlétre a nálunk dolgozó apukák is nagyon nyitottak. Az otthoni munkavégzés lehetőségét egyértelműen a sok gyermekes kollégáink szeretik nálunk a legjobban, mert megkönnyíti a családi élettel együtt járó összetett szervezési feladatokat.

– mondta el a kutatásuk kapcsán Marton Klaudia, a Groupama Biztosító humán erőforrás igazgatója.

IDŐJÁRÁS

Heti időjárás: Esernyőt fel! Csapadékosan indul a hét

Csapadékosan indul a jövő hét, többfelé kell esőre és néhol erős szélre számítani, de marad az enyhe idő fagymentes éjszakákkal és napközben jellemzően 10 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel.

Sokféle élethelyzet, sokszínű igények

Az egészségpénztár számít a legvonzóbb juttatásnak ma Magyarországon, a válaszadók 41%-a jelölte számára fontosként, a gyermeket nevelők egyenesen 47% választaná ezt a juttatást. A fizikai dolgozóknál pedig a táppénz bír ekkora jelentőséggel. A falvakban élő munkavállalók a biztonságos, egészségmegőrzést biztosító munkakörülményeket sorolják az átlagnál előrébb, az 50-59 éves korosztály számára a nyugdíjbiztosítás is az abszolút favoritok között van.

A munkáltatóként rendkívül változatos munkavállalói igényeket kell kielégíteniük, mivel sokféle végzettségű, korú munkatársat foglalkoztatunk különböző munkakörökben. Amire az országos kutatás rámutatott, azt a vállalat központjában dolgozó közel 800 munkavállaló esete is alátámasztott: javult a munkaerő-megtartási képességünk az egyedi megtakarítási, egészségmegőrző és családbarát juttatásoknak köszönhetően

– hangsúlyozta Marton Klaudia.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...