Kövesse Facebook oldalunkat!

Tavaly a kelet-közép-európai régió 500 legnagyobb vállalata 580 milliárd eurós árbevételt ért el, a legnagyobb régiós vállalatokat felsoroló listán ugyanakkor 8 százalékkal 75-re nőtt a magyar cégek száma – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.

Javult Magyarország besorolása

A Coface MTI-nek eljuttatott elemzése szerint a kedvező gazdasági környezet miatt a hitelbiztosító a 22 kelet-közép-európai ország közül nyolcnak jobb minősítést adott az elmúlt 18 hónapban. Többek között Magyarország, Litvánia, Csehország, Románia és Szlovénia kapott jobb osztályzatot a hitelbiztosítótól.

A hitelbiztosító elemzése szerint a magyar gazdaság “visszanyerte az erejét”, 2016-ban – Lengyelország után – a második legtöbb vállalatot delegálta a Coface Top 500-as listájára.

  • A listán szereplő magyar cégek árbevétele 11,5 százalékkal, a nettó nyereségük pedig 61,7 százalékkal csökkent a GE egyik vállaltának egyszeri tétele miatt, anélkül számolva azonban a legjelentősebb magyarországi társaságok árbevétele szerényen, 0,1 százalékkal nőtt, nettó profitjuk ugyanakkor 68,7 százalékkal 4,6 milliárd euróra emelkedett.
  • 2016-ban 75 magyar vállalat került fel a listára, ezzel szemben 2015-ben csak 69 magyar vállalatnak sikerült ezt elérnie.
  • Ráadásul a listán szereplő magyar vállalatok 68 százaléka jobb helyezést ért el, mint 2015-ben – ismertették.Egyre több magyar cég kerül a toplistára

A felmérésbe a kelet-közép-európai országok – köztük Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia – legnagyobb (legalább 300 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai kerültek –  a pénzügyi szolgáltatók, ( bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek) viszont nem szerepelnek a felmérésben.

Póka Valentin, a Coface Hungary ország-igazgatója kiemelte:

A magyar gazdaság fejlődését mutatja, hogy a foglalkoztatási ráta javult, az ország ipari teljesítménye bővült, emellett a fogyasztás is nő

mindezek a jövőbeni gazdasági bővülést is megalapozzák.

  • A régiós vállalati listát a lengyel olajcég, a PKN Orlen vezeti, amelynek árbevétele tavaly 18 milliárd eurót, nyeresége pedig 1,3 milliárd eurót tett ki.
  • A második legnagyobb cég a csehországi Skoda 12,9 milliárd eurós árbevétellel és 1,31 milliárd eurós nettó profittal.
  • A harmadik helyen áll a Mol, a magyar olaj- és gázipari cég 11,5 milliárd eurós árbevétellel és 812 millió eurós nettó nyereséggel szerepel a Coface listáján.

A nemzetközi hitelbiztosító rangsora szerint a húsz legnagyobb régiós vállalat között van a cseh Skoda, a magyar Audi, és mellette a magyar Mercedes is, valamint a szlovákiai Volkswagen– és Kia-gyár, a csehországi Hyundai-üzem, valamint a romániai Dacia is.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...