Kövesse Facebook oldalunkat!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt javasolja Romániának, hogy középtávon ne haladja meg évente az 1,5 százalékos államháztartási hiányt – nyilatkozta csütörtökön Alejandro Hajdenberg, az IMF romániai képviselője.

Az IMF képviselője egy konferencián beszélt erről befektetők előtt. Hajdenberg emlékeztetett, hogy a nemzetközi gazdasági válság óta a román gazdaság folyamatosan növekszik, de főként a fogyasztás hajtja, amit az adócsökkentések és a béremelések tápláltak.

A kockázatok közé sorolta az államháztartás hiányának gyors növekedését, emellett a költségvetés nem megfelelő szerkezetét, hiszen beruházásokra keveset költenek. Az államadósság az idén, és várhatóan a következő években is nőni fog, ezért javasolják, hogy az államháztartási hiány középtávon ne haladja meg évente az 1,5 százalékos deficitet. A román államadósság a GDP-nek mintegy 37 százalékát teszi ki.

A nemzetközi pénzintézet szerint a román gazdaság jó ütemben növekszik, de kulcskérdés, hogy fenntartható marad-e. Közölték: az előrejelzéseik szerint középtávon a román gazdaság évente 3,5 százalékkal nőhet. A gyorsabb növekedéshez a szerkezeti reformok folytatása és a beruházások biztosítása szükséges – mondta Hajdenberg.

A román gazdaság az idén a bukaresti kormány reményei szerint 5,2 százalékkal fog nőni 2,98 százalékos államháztartási hiány mellett. Mihai Tudose román miniszterelnök a héten megbeszélést folytatott az IMF és a Világbank küldöttségével, és arra kérte őket, pontosabbak legyenek a Romániával kapcsolatos előrejelzéseik.

Az IMF csak 4,2 százalékos idei GDP-növekedést valószínűsít idénre.

Az IMF szerint azért nem elég pontosak, mert a gazdasági mutatók tényleges alakulását a becslés elkészítése után hozott intézkedések befolyásolják.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...