Kövesse Facebook oldalunkat!

Az építőipari szakma az új otthonteremtési támogatás részletszabályainak kidolgozását vagy az erre vonatkozó kormányzati tervek bemutatását szorgalmazza, hogy elkerüljék a módosítások ingatlanpiacra gyakorolt ellentétes hatásait – közölte az Új Ház Zrt. szerdán az MTI-vel.

Felidézték, hogy a kormány múlt heti bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója. Utóbbinál fontos, hogy míg a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 50 százalékkal megemelik a keretösszegeket, addig a városokban a jövőben nem lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. A kormány új támogatási rendszert dolgoz ki az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településekre.

A bejelentett módosítások már azelőtt ellentétes hatást válthatnak ki az ingatlanpiacon, hogy életbe lépnének – mutatott rá a közleményben Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke, az Új Ház Zrt. igazgatóságának elnöke.

Közölte: várakozásaik szerint 2024. január elsejéig sokan fogják még igénybe venni a jelenlegi feltételek mellett az otthonteremtési támogatásokat, mert „nem tudni, mi jön utána”. Éppen ebből következik a negatív hatás is, ugyanis ez óvatosságra inti a befektetőket és a fejlesztőket, akik kivárhatnak.

Juhász Attila a közlemény szerint elmondta: a falusi csok jelentős emelése miatt lesznek olyan, eredetileg idénre tervezett beruházások, amiket tudatosan eltolnak a következő évre a nagyobb támogatás reményében. A támogatás összegének megemelését üdvözlik, de megítélésük szerint ahhoz, hogy „ne fékezzen be az év második felében még jobban a piac, minél előbb egy tiszta képet kellene adnia a kormányzatnak arról, hogy konkrétan milyen támogatási forma várható a városi csok után. Szorgalmazzuk, hogy a részletszabályok a lehető leggyorsabban lássanak napvilágot” – fogalmazott a szakember.

Hozzátette: a szakma másik elvárása az, hogy az állam kedvezményes lakáshitellel, zöldhitellel támogassa az ingatlanberuházásokat, amire korábban már volt példa. A jelenlegi kamatkörnyezet ugyanis jelentősen visszafogja az ingatlanpiac volumenét.
Az Új Ház Zrt. igazgatáságának elnöke szerint már az is élénkítené az építőipart, ha a kormány legalább az ilyen irányú szándékait közölné a jövő évre vonatkozóan.

Nyitókép: Unsplash / Pexel

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...