Kövesse Facebook oldalunkat!

Óvatosabban, tudatosabban viszonyulnak a hitelfelvételhez a 25-54 évesek 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az óvatosság összefügghet azzal, hogy csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, erre utal, hogy az idén megkérdezettek valamivel kevesebb, mint a negyede tudna kizárólag saját forrásból fedezni egy váratlan kiadást. Átgondolt hitelfelvétellel a nagyobb beruházásokról sem kell lemondani és a nem várt helyzetekre is van megoldás.

Az OTP Bank megbízásából készített 2023-as felmérés* eredménye szerint a válaszadók csaknem fele venne fel hitelt, ha valamilyen tervezett kiadást nem tudna saját forrásból fedezni, ami jelentős, több mint 10 százalékos visszaesést jelent a 2022-es felmérés** adataihoz képest. A hitelfelvétel céljában ugyanakkor nincs változás. A legtöbben gépkocsi beszerzésére fordítanák a pénzt, a második helyen a lakásfelújítás áll, amit a háztartási gép vásárlása és a lakás korszerűsítése követ. Bár az autó őrzi vezető helyét a listán, a megelőző évhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ezt a beruházást idén halaszthatónak ítélték és egyelőre lemondtak róla.

Az óvatosság, a megfontoltság abban is tetten érhető, hogy arányaiban a legtöbben alaposan átgondolnák a hitelfelvételt, és például személyi kölcsönt csak a valóban szükséges dolgok beszerzésére vennének igénybe. Erre utal az is, hogy némileg csökkent egy év alatt azoknak az aránya, akik a döntést könnyű szívvel hoznák meg. A megelőző évhez képest az is változás, hogy 3 százalékkal kevesebben, 100-ból 23-an nyilatkoztak úgy, hogy a saját megtakarításaikból képesek lennének finanszírozni egy váratlan nagyobb kiadást.

Az OTP Bank megoldásaival, átgondolt, tudatos hitelfelvétellel a nagyobb tervek is megvalósíthatóak és a váratlan helyzetek sem jelentenek leküzdhetetlen akadályt. A friss kutatás eredményéből kiderül, hogy a válaszadók 47 százaléka vett már igénybe legalább egyszer személyi kölcsönt, ami –ha csak 1 százalékkal is–, de meghaladja az egy évvel korábbi arányokat, vagyis változatlanul sokan választják ezt a konstrukciót, ha szabadon felhasználható plusz forrásra van szükségük.

– mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője.

Egy év alatt valamelyest csökkent azoknak az aránya, akik a családtagokhoz, barátokhoz fordulnának pénzügyi segítségért, a személyi kölcsön 1 százalékos erősödéssel a második helyen szerepel a lehetséges megoldások listáján, megelőzve a plusz munkák vállalását. Azok a válaszadók, akik elszánják magukat a hitelfelvételre, a legnagyobb arányban a tervezett beruházás, vásárlás költségeinek negyedét fedeznék kölcsönből. Az óvatosság, a tudatosság ebben is tetten érhető. 

Nyitókép: Bankár Magazin

Személyikölcsön THM 14,9%-29,5%. OTP Otthon Személyi Kölcsön THM 15,2 – 19,2%. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és a honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

* A reprezentatív felmérést az OTP Bank megbízásából a Magyar Target Pulzus Média Kutató Kft. 2023 márciusában készítette 1088 fő részvételével.

** A reprezentatív felmérést az OTP Bank megbízásából a Magyar Target Pulzus Média Kutató Kft. 2022 áprilisában készítette 1012 fő részvételével.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...