Kövesse Facebook oldalunkat!

Az esős időjárás miatt a múlt héten elmaradt légi biológiai szúnyoggyérítéseket ezen a héten pótolják – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek, múlt szerdán indult el a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés.

Azt írták, a gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor.

A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak, ezeket szerdán pótolják.

A tájékoztatás szerint mintegy 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt.

A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is -írták.

Közölték, a biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik. Kevésbé látványos folyamat és általában lakott területektől távolabb zajlik. A legtöbb szúnyogfaj egyedei nyugalmi állapotban telelnek át, a szúnyogok fejlődésére és számára leginkább a tavaszi és a nyári időjárás van hatással. A vérszívók a csapadékos és meleg időjárást kedvelik.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát, ez alapján tervezik meg a

szúnyoggyérítés hétről hétre változó programját, amely elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...