Kövesse Facebook oldalunkat!

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: a csoport az intenzív átalakulási folyamat és a piaci bizonytalanságok közepette is növelni tudta az ügyfélállományait, bevételeit és jövedelmezőségét.

Jelezte, hogy 73 milliárd forint extra kiadást jelentettek a bevezetett kormányzati intézkedések, az extraprofit adó és az összeolvadási költségek.

Az MKB Bank tavaly március 31-én egyesült a Budapest Bankkal, a Takarékbank az idén április 30-án csatlakozik. Ezt követően MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal működik tovább az egyesült MKB Bank és a Takarékbank. Az MKB Bank a Takarékbankkal együtt a Magyar Bankholding Csoport tagja.

Tavaly év végén az MKB csoport mérlegfőösszege 8,9 százalékos éves növekedést követően 10 614,4 milliárd forint volt. A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5011,1 milliárd forintra emelkedett. A lakossági ügyfélhitelállomány 10,9 százalékkal, a vállalati hitelállomány 19,3 százalékkal 2696,5 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Kitért arra, hogy az ügyfélállomány 13,2 százalékkal nőtt tavaly, ami a Sberbank ügyfelek átvételének hatását is tükrözi: 35 ezer lakossági és háromezer vállalati ügyféllel bővült a bank ügyfélköre, a hitelállomány 5,1 százalékkal nőtt a tranzakcióval.

A csoport kumulált nettó kamateredménye 419,1 milliárd forint volt 2022-ben 218,5 milliárd forinttal nőtt, mely a növekvő ügyfélállománynak, a hozamkörnyezet kedvező alakulásának és a portfolióminőségnek köszönhetően 108,9 százalékos éves növekedést jelent. A kamatbevétel 739,0 milliárd forint volt, 181,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A kamatbevétel éves növekedését mind az ügyfélhitel állomány mind az értékpapírállomány növekedése segítette.

A csoport múlt évi teljes átfogó számviteli eredménye 122,8 százalékkal több, 95,9 milliárd forint volt. A saját tőke 808,7 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedév végi 755,3 milliárd forintról – ismertette. A tőkemegfelelési mutató 19,7 százalékos volt, és 1,3 százalékponttal javult egy év alatt.

Ginzer Ildikó üzleti vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy nőtt az MKB csoport betétállománya is 5,7 százalékkal, amely 2022 utolsó napján meghaladta a 6574,4 milliárd forintot – a vállalati betétállomány 6,9 százalékkal nőtt, míg a lakossági állomány szinten maradt.

Szabó Levente vezérigazgató-helyettes közölte, hogy az MKB aktívan részt vesz a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramban. A bankcsoport továbbra is jelentős finanszírozási partnere a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, tavaly több mint 90 milliárd forinttal nőtt az agrár- és élelmiszeripari üzletágában kezelt hitelállomány, amely év végére mintegy 540 milliárd forintot tett ki. Közlése szerint a növekedés egyaránt érintette a kis-, közép-, nagyüzemi és az agribusiness és nagyvállalati élelmiszeripari ügyfélkört.

Nyitókép: Biztosító Magazin.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...