Kövesse Facebook oldalunkat!

Megújította együttműködési megállapodását az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nevében dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Dr. Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot. Eszerint a felek a rendelkezésükre álló eszközökkel közösen lépnek fel a pénzügyi visszaélések megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása érdekében. Együttműködésükkel biztosítják a pénzügyi piacok megbízható és hatékony működését, szolgálva az MNB által felügyelt intézmények és ügyfeleik védelmét, biztonságát.

Az együttműködés során különösen kiemelt területnek számít a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása. Fokozott figyelmet fordítanak a felek emellett többek között a pénzhamisítás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel történő visszaélés, biztosítási csalás, pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás, illetve a piramisjáték tevékenységekkel szembeni fellépés kölcsönös támogatására.

A két intézmény pénzhamisítás elleni tevékenységgel összefüggő együttműködésének célja a nemzetközi, a közösségi és a magyar jog által büntetőjogi védelemben részesített fizetőeszközök – így különösen a forint, valamint az euró – hamisítása, valamint a hamisítványok forgalomba hozatala elleni összehangolt, hatékony fellépés.

Az MNB ennek érdekében végzi el például a részére eljuttatott – feltehetően hamis vagy meghamisított – magyar és külföldi fizetőeszközök szakértői vizsgálatát, a beazonosított új pénzhamisítási módszer esetén pedig haladéktalanul tipizálja is azt. A jegybank közreműködik továbbá a téma érintett rendőri állomány oktatásában, képzésében, továbbképzésében is.

Az együttműködés keretében az ORFK többek között a pénzhamisítás vonatkozásában folyamatosan nyomon kíséri a bűnözésben bekövetkezett változásokat, folyamatosan elemzi a rendelkezésre álló, a pénzhamisítással összefüggő adatokat. Biztosítja a rendőri szervek közötti koordinációt, támogatja a bűnmegelőző, bűnüldöző munkát és közreműködik a sorozatjelleg felismerésében, annak bizonyításában is.

Az együttműködés továbbá kiterjed arra is, hogy a felek konferenciákat, konzultációkat szervezhetnek a pénz- és tőkepiaci ismeretek bővítésére, a pénzügyi intézményrendszer és a pénzügyi piacokba vetett bizalmat veszélyeztető bűncselekmények megakadályozásának, megelőzésének és visszaszorításának elősegítése érdekében.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...