Kövesse Facebook oldalunkat!

Kijelenthetjük: 2021 a meglepetések éve volt és lesz, már ami az ingatlanpiacot illeti. A piacon több éves trendek és tendenciák fordultak 180 fokos fordulatot, megváltoztatva ezzel a piaci viszonyokat. Míg a hazai albérletpicon az előző években jellemzően túlkereslet volt, addig a járvány első és második hulláma alatt a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. Emellett rekord ütemben nőtt a kiadó lakások száma, azonban a kereslet mélypontra süllyedt. Ezzel párhuzamosan a kínálati árak az első hullám alatt 6%-ot zuhantak a fővárosban, de a piac egészét nézve enyhébb árcsökkenés történt. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál górcső alá vette a járvány utáni albérletpiaci helyzetet, valamint a kiadó lakáspiac jövőjét is.

Sokan nem térnek vissza a rövidtávú lakáskiadásra

A koronavírus-járvány kitörése után másfél évvel is még érezhető a pandémia gazdasági hatása és eredménye. A bérlőket érintő nehézségek egyaránt érintették a bérbeadókat is. Nagyon sok felsőoktatásban tanuló hallgató kényszerült felmondani a bérleti szerződést a tavalyi év során, valamint sokan a munkakörülmények megváltozása miatt szorultak rá egy olcsóbb albérlet fenntartására. Emellett a tavalyi évben a turisztikai szezon is elmaradt: az Airbnb-piac hatalmas pangásának lehettünk szemtanúi, így 2020-ban nagyon sok lakástulajdonos kényszerült átállni a hosszú távú lakáskiadásra.

A járvány visszaszorulását követően az albérletpiaci forgalom az eddig rögzített adatok alapján augusztusban tetőzött országszerte, ezzel párhuzamosan tovább nőtt a bérelhető lakások száma is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből. A főbérlők zöme a még igencsak gyenge turisztikai szezon, valamint annál erősebb felsőoktatási albérlet dömping hatására az idei évben sem tért vissza az Airbnb-piacra, így maradva a hosszú távú lakáskiadás mellett. A hirdetési portál felmérése alapján az országos kiadó piacon a nyári főszezon átlagosan 4,3%-os áremelkedést hozott.

Emelkednek a fővárosi bérleti díjak is

2021 első öt hónapjában a budapesti albérletpiacot stagnáló tendencia jellemezte, az átlagos négyzetméterár 3100 forint körül mozgott. Ez megközelítőleg 140 ezer forintos átlagos bérleti díjat jelentett. Ám a nyári hónapok beköszöntével megindult a bérleti díjak emelkedése. Három hónap alatt 3,7%-ot nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagár a kiadó lakások piacán, a szeptemberi hónapban a négyzetméterenkénti átlagár túllépte a 3300 forintot. A hirdetési portál felmérése alapján szeptemberben az átlagos bérleti díj már 180 ezer forint körül alakult.

Ősztől jöhet az albérlet dömping az egyetemi városokban

A jelenléti oktatás újraindításával párhuzamosan akár kétszámjegyű drágulás is lehet az egyetemi városokban. A nyári hónapok alatt a bérleti díjak több egyetemvárosban – köztük Debrecenben, Szegeden, Győrben és Pécsett is – nagy mértékben nőttek, átlagosan 4,3%-kal. A legnagyobb mértékben Győrben, közel 10%-kal nőttek az albérletárak három hónap alatt, augusztusban átlagosan már 130 ezer forint volt egy havi lakbér. Debrecenben 7,2%-kal került többe augusztusban a bérelhető lakások négyzetmétere, mint májusban. A vizsgált egyetemi városok közül Pécsett és Szegeden stagnáltak a bérleti díjak az említett időszakban.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...