Kövesse Facebook oldalunkat!

A hazai ingatlanpiaci árak tekintetében azt gondolnánk, hogy a koronavírus mindhárom hulláma alatt jelentősen csökkentek az átlagos négyzetméter árak, azonban az igazság ennek szöges ellentéte, hiszen átlagában nézve a mai napig folyamatosan drágulnak az ingatlanok. Hazánk 19 megyeszékhelye közül, a nagy többség lakására 2021 elejéhez képest magasabb lett.

Tovább drágulnak a lakások árai

Az idei év januárjáról áprilisára a legtöbb megyeszékhely téglalakásainak átlagárai jócskán megemelkedett. A legnagyobb mértékű áremelkedés, mintegy 10% felett Miskolcon, Szekszárdon és Salgótarjánban volt.

Ennek következményeképpen Miskolcon egy négyzetméter átlagára 561 ezer forintba, Szekszárdon 397 ezer forintba, Salgótarjánban pedig 194 ezer forintba került.

– hívja fel a figyelmet az ingatlannet.hu.

2021 elmúlt néhány hónapjában átlag 4-5%-kal lettek drágábbak a lakások négyzetméter árai Kaposváron, Békéscsabán, Szolnokon, Pécsen és Zalaegerszegen.

  • Közülük a legdrágább Pécs volt 474 ezer Ft/m²-es áprilisi átlagárral, utána állt Szolnok 417 ezer Ft/m²-rel, melyet Zalaegerszeg és Kaposvár követett 350-355 ezer forintos átlag négyzetméter árral.
  • A vizsgált időszakban pár százalékkal drágultak Budapest, Debrecen, Veszprém, Nyíregyháza és Győr téglalakásainak árai. Nyíregyházán is kedvezőek – 359 ezer Ft/m² – a téglaépítésű lakások kínálati árai.
  • A vizsgált megyeszékhelyek közül a másik végleten Budapestet találjuk 856 ezer Ft/m²-es áprilisi átlagárra.

Városok, ahol nem ütötte fel a fejét a drágulás

Volt azonban néhány olyan megyeszékhely is, ahol a téglalakások átlagárában csökkenést lehetett felfedezni, bár nem volt túlzottan látványos a zuhanás.

  • Szombathelyen, Kecskeméten és Tatabányán négyzetméterenként mintegy 10-15 ezer forinttal alacsonyabb áron kínálták a lakásokat eladásra a tulajdonsok.
  • Ezekben a városokban a téglaépítésű lakások egy négyzetméterének átlagos kínálati ára 420-527 ezer forint között mozogott az idei év negyedik hónapjában.

A vizsgált megyeszékhelyek közül három olyan város volt, ahol az elmúlt négy hónapban stagnálatak  a téglalakások átlagos négyzetméter árai: Székesfehérvár, Szeged és Eger. Ennek köszönhetően a második negyedévben a napfény városában 480 ezer Ft/m² körüli volt a téglaépítéses lakások átlagára, míg Székesfehérváron és Egerben 340-360 ezer Ft/m²-ért lehetett lakást vásásrolni.

Hova drágul még az építőipar?

Az idei évvel nem csak a lakóingatlanok kínálati árai kezdtek emelkedni, hanem az építőipari alapanyagok árai is drasztikusan az egekbe szöktek, melynek oka a hirtelen megnövekedett anyag kereslet.

A jelenség nem csak hazánkban figyelhető meg, hanem globális szinten is.

Magyarországon átlagosan 15-20%-kal drágultak az építőipari anyagárak és még további áremelkedések várhatóak. A szakértők még nem látják mekkora is lesz valójában az árrobbanás, de ha ez így folytatódik, súlyos problémák következhetnek be.  Úgy vélik, ez elkerülhető lehetne, ha árubőséget lehetne teremteni az egész világon például különböző alternatív csatornáknak a kialakításával.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...