Az egészségügy jelenlegi helyzetében a biztosítók nem írhatják elő magánszolgáltatói partnereiknek, hogy csak főállású orvosokat foglalkoztassanak, de egyelőre a túlfoglalkoztatásból fakadó minőségi panaszok, illetve szolgáltatói hibák sem jellemzőek a magánszektorra. A szakmai felelősségbiztosítás ugyanakkor a magánszolgáltatóknak is kötelező. – Nagy László Nándor (vg.hu) vendégcikkét közöljük.

Miközben Magyarországon az összes egészségügyi kiadás 30 százalékát közvetlenül a háztartások finanszírozzák (EU átlag 18 százalék), addig sokak szerint a jelenlegi kettős rendszer a szolgáltatások esetében komoly kockázatot hordoz:

a magánegészségügyi szolgáltatóknál gyakran olyan orvosok praktizálnak, akik előtte az állami egészségügyi intézményekben is ledolgozták a maguk munkaóráit.

Varga Péter Pál, az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató, a Budai Egészségközpont alapító-ügyvezetője a Portfolio.hu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy a közfinanszírozásban dolgozó kollégák közül sokan pénzügyi okok miatt kényszerülnek több állást is vállalni.

KORÁBBAN ÍRTUK

Nyugdíjcsavar: Nem vagyunk kellően tudatosak, pedig nagyot nyerhetnénk vele

Nyugdíjvagyon tekintetében a jelenlegi gazdasági fejlettségünkhöz képest van hely növekedésre, de hiányzik a jelenlegi piacról egy nagyon fontos szereplő – hangzott el a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciáján. - írta a VG.hu.

Farkas András: Érdemes az öregkorunkra is gondolni

Minden hatodik magyar a 65 évesnél idősebb korosztályhoz tartozik, 2030-ra pedig már minden negyedik magyarra igaz lesz ez a megállapítás – mondta Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító főszerkesztője a Világgazdaság konferenciáján.

A jelenlegi helyzetben – miként azt Csépai Orsolya, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója elmondta – a biztosítók nem írnak elő olyan feltételeket, hogy a biztosítóval szerződött magánszolgáltatónál az orvos ne másodállásban végezze a tevékenységet, hiszen a jelenlegi orvos hiány mellett ez nem is életszerű kérés.

Így elfogadják azt a gyakorlatot, hogy ugyanaz az orvos több szolgáltatónál vállal rendelési időt, akár magánpraxisa mellett is.

A Groupama Biztosítónál ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a biztosítók ellátásszervezői már az intézmény kiválasztásakor figyelnek az ott alkalmazott minőségi, szervezési kérdésekre, amelyek között fontos a rendelkezésre állás és orvosi ellátottság.

Koltai László, az Union Biztosító személybiztosítási üzletág igazgatója mindehhez hozzátette, hogy a biztosító – illetve ellátásszervezője – a minőségbiztosítási tevékenysége során a szerződött partnerek törvényes működési feltételein (pl. Ántsz engedély) túl is igyekszik – saját protokoll szerint – ellenőrizni az egészségügyi szolgáltatás egyéb minőségi paramétereit is, s bár a biztosítónak a magánszolgáltatók HR politikájára nincs ráhatása, de a minőségi és rendelkezésre állási elvárás nagyon magas a szolgáltatókkal szemben.

A Groupama szakemberei szerint a későbbieken intézményi/orvosi egyeztetések, illetve ügyfél elégedettségi felmérések alapján folyamatosan fejleszthető és szükség esetén módosítható az ellátó hálózat.
Szabó Katalin, az Uniqa vállalati személybiztosítási területvezetője szerint 2018-ban 5-ös skálán 4,7-ra értékelték ügyfeleik szolgáltatásaik színvonalát.

Koltai László szerint a túlfoglalkoztatásból fakadó minőségi panaszok, illetve szolgáltatói hibák egyáltalán nem jellemzőek a magán-egészségügyi szektorban. Az Union üzletág igazgatója szerint az egészségügy és az orvostudomány alapvető működéséből fakad, hogy előfordulhatnak hibás diagnózisok, illetve szövődményes beavatkozások stb., de klasszikus műhibának számító példát nem tudna felidézni, amelyre a biztosító által finanszírozott szolgáltatás esetén került sor az elmúlt 10 évben. A magán-egészségügyi szektorban jóval több idő és figyelem jut egy-egy páciensre és

 a szolgáltatók is érdekeltek abban, hogy a legjobb szakemberekkel, illetve eszközökkel dolgozzanak a páciensek gyógyulása érdekében, hiszen éppen ez a szolgáltatásuk lényege.

Mindazonáltal az orvosi szolgáltatás minőségéért, szakmaiságáért az egészségügyi szolgáltató felel és ezért jogi értelemben is felelősségre vonható, ebben nincs különbség a magán és az állami szektor között – hangsúlyozta a szakember.

A Groupama Biztosítónál hangsúlyozzák: az Egészségügyi törvény értelmében minden egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégnek – így a magánszolgáltatóknak is –

rendelkeznie kell felelősségbiztosítással, enélkül számára működési engedély nem adható ki.

Az Unionnál a biztosítóval való szerződés feltétele a magas összegű szakmai felelősségbiztosítás, amely Koltai László szerint önmagában is kiszűri az orvos-szakma „kalandorait”. Más társaságoknál nem szabnak külön feltételeket a szakmai felelősségbiztosítás mértékére, ugyanakkor a termék a legtöbb biztosító termékkínálatában megtalálható.

Forrás: Nagy László Nándor / vg.hu | Nyitókép: Pixabay.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...