Kövesse Facebook oldalunkat!

Elindult a fűtési szezon Budapesten, a távhőszolgáltatás szeptember 15-től kérhető az érintett társasházakban. A lakosok mindennapos kiadásai közül az élelmiszerek jelentik a legnagyobb tételt, utána jönnek a lakásfenntartási költségek, amelynek legnagyobb részét – közel kétharmadát – a háztartási energiára, köztük a fűtésre – költött összegek adják.

Az, hogy mennyibe kerül a fűtés meghatározza többek között a lakás állapota, a felújított – például szigetelt – ingatlanokban alacsonyabb a kiadás – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az egyik legnagyobb budapesti városrészben, a XI. kerületben vizsgálta az eladásra kínált lakásokat vizsgálta állapot és fűtési rendszerek szerint.

Az Újbudaként is ismert XI. kerületben ugyanis jelentős a kínálat családi, iker- és sorházakból, számottevő a panel és téglalakások kínálata, ezért az itt található ingatlanokon keresztül jól látható a különböző állapotú és fűtési rendszerekkel felszerelt lakások közötti árkülönbség.

Van igény

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az újszerűként vagy felújítottként kínált lakások nagy részében korszerű fűtési rendszer működik, amelyek alacsonyabb kiadást jelentenek. A távfűtés és házközponti fűtés esetén például az egyedi méréssel akár 5-10 százalékkal lefaragható a havi rezsiköltség.

A lakásvásárlást tervezők egy jelentős része nem szeretne komolyabb beruházást végrehajtani a megvett lakásban, ezért inkább már a felújított, korszerű fűtéssel rendelkező ingatlanokat vásárolna, amiből azonban jelenleg kevés van a piacon. Ezekért a vevők hajlandók akár prémiumot is fizetni.

– tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

Panelek, téglák, házak, fűtési rendszerek és az árak

Az ingatlan.com elemzése szerint a XI. kerületi téglalakások táborában az újszerűeknél az átlagos négyzetméterár szeptember közepén 884 ezer forintot tett ki, ami 15 százalékkal haladja meg a közepes állapotúként hirdetett téglalakások 769 ezer forintos átlagát.

  • Az újbudai, távfűtéses panellakásoknál a felújítottakért négyzetméterenként 690 ezer forintot kértek az eladók, 7 százalékkal többet, mint közepes állapotúakért. Az egyedi méréses ugyancsak felújított panellakásoknál 714 ezer forint az átlagár, ami több mint 10 százalékkal haladja meg a közepes állapotban lévő társaikét.
  • A XI. kerületi családi, iker– vagy sorházak esetében a különböző fűtési rendszerek közötti eltéréseket mutatja, hogy a sima gázkazános házaknál az átlagos négyzetméterár 597 ezer forint. A korszerűbb és takarékosabb geotermikus rendszerrel felszerelt házaknál 835 ezer forint ugyanez, a szintén modern, úgynevezett fan-coil megoldással rendelkező házaknál pedig 900 ezer felett van az átlagos négyzetméterár.

Az ingatlan.com szakértője az adatokat értékelve elmondta, hogy az ingatlanok állapota és fűtési rendszere akár 30-40 százalékkal is befolyásolhatja egy-egy lakás vagy ház értékét, emiatt a tulajdonosoknak megéri a korszerűsítésre és az állagmegőrzésre költeni. Ráadásul a felújítási célú kiadások az alacsonyabb rezsidíjakon keresztül szintén megtérülhetnek.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...