Kövesse Facebook oldalunkat!

Egy korszaknak lesz vége 2019. szeptember elsején: ekkor lehet utoljára beváltani a Bartók Bélával díszített ezer forintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. Ezeket még 1999-ben vonták be, de szeptemberig az MNB még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Azért lesz ez egy korszak vége, mert ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész – emlékeztet a Bank360 legfrissebb bejegyzésében. 

Folyamatosan cserélődnek a bankók

A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi azokat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen. A legtöbb ráncfelvarráson az ezres esett át, a régi zöld Bartók mellett ugyanis két bevont Mátyás király is várja az átváltási határnapját. Az MNB bankjegycsere programjának keretében az elmúlt években minden címlet megújult, ezek egységes biztonsági elemeket kaptak, néhányuknak a színe is más lett.

  • Nem csak a fent említett művészektől veszünk búcsút hamarosan: október 31-ig lehet fizetni a régi 500-assal, december 31-ig pedig a régi 10 ezres bankjeggyel. Persze mindkét bankót el lehet még sütni a bankfiókokban és a Postákon további három éven át.
  • 2027-ben az első kék színű, Mátyás királyos ezres – ezen még nincs fémszínű csík, csak valamilyen sárga sáv – átváltási ideje jár le. Ebből a bankóból azóta már a harmadikat fogyasztjuk, a második széria 2038-ig lesz átváltható a jegybankban és még két évig fogadják el a Postán és a bankfiókokban.

A bankok és Posták még egy évig fogadják el a régi, narancssárga 20 ezrest, a lila ötezrest és az első szériás kétezer forintos bankjegyet. 

Segít a jegybank vagy a kereskedelmi bankok

A Bank360 felhívja a figyelmet: bevont bankjegyekkel nem lehet már fizetni, azt nem fogadják el fizetőeszközként. Ezt követően még három évig ugyanakkor bármely Posta és bármely bankfiókban beváltják a bevont bankjegyeket – a bank dönthet úgy, hogy ezt követően is elfogadja befizetéskor vagy átválthatja, de erre csak három évig kötelezhető. 

Ha a bevonást követő három év után is rábukkanunk egy köteg bankjegyre, akkor sincs ok az aggodalomra: az MNB a bevonást követő húsz évig ugyanis még átveszi és beváltja azt. Beszűkíti ugyanakkor a lehetőségeket, hogy erre kizárólag a jegybank lakossági pénztárában van lehetőség, vagyis a pesti belvárosban.

Arra nézve nincs megkötés, hogy legfeljebb hány darab vagy milyen névértékű bankjegyet lehet egyszerre átváltatni.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...