Kövesse Facebook oldalunkat!

A közelmúltban nagy port kavart az Európai Bíróság behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos ítélete, illetve a magyar kormány ezen téma kapcsán benyújtott, és az Országgyűlés által a napokban elfogadott törvényjavaslata. Az új törvényi rendelkezés hatással lehet számos magyar vállalkozásra is, mégpedig pozitívan – hívták fel a figyelmet a PwC Magyarország adószakértői.

Az Országgyűlés ezen döntése a magyar vállalkozások jelentős százalékát érintheti, hiszen a törvényjavaslatban foglaltak óriási lehetőséget biztosítanak számukra. A változás hatására felmerült annak lehetősége, hogy visszaigényelhetik rég elveszettnek hitt áfájukat.

– mondta Farkas Gábor, a PwC Magyarország adószakértője.

A PwC adószakértői felhívják a figyelmet: azon túlmenően, hogy a vállalkozások rendelkeznek a múltban keletkezett, ki nem fizetett követeléssel, kiemelten fontos, hogy felkészüljenek a jövőben esetlegesen felmerülő behajthatatlan követeleléseik kezelésére, és már a jogszabálynak megfelelően dokumentálják az ilyen eseteket. Ez alapfeltétele annak, hogy az újonnan megnyíló áfa-visszaigénylési lehetőség egyszerűen és gyorsan igénybevehető legyen számukra.

A 2020. január 1-jén hatályba lépő jogszabályváltozás behajthatatlannak tekinti a követelést, és lehetőséget nyújt a megfizetett áfa visszaigénylésére többek között az alábbi esetekben:

  • amennyiben a kötelezett végrehajtás alatt áll, és a végrehajtás során bizonyítást nyert, hogy nincs, vagy csak részben van fedezet a követelés kielégítésére;
  • ha például a kötelezett felszámolása során a felszámoló írásbeli nyilatkozatában igazolást adott arról, hogy az adós nem rendelkezik megfelelő fedezettel.

A törvénymódosítás tehát pozitívan érint majd minden vállalkozást, amelyre nem vonatkoznak a korlátozó rendelkezések, illetve fennáll olyan követelésük, amely megtérítésének esedékessége óta legalább egy év eltelt.

– tette hozzá Farkas Gábor.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...