Kövesse Facebook oldalunkat!

Habár a rendőrségi statisztikák alapján az elmúlt években csökkent a lakásbetörések száma, az ország egyes részein, különösen Budapesten, Pest megyében és Borsodban még mindig sok ingatlanba érkeznek „hívatlan vendégek”. A biztosítók minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári időszakban és a hosszú hétvégéken a leggyakoribbak a betöréses lopások – figyelmeztet az OVB Magyarország.

A húsvéti ünnepek hosszú hétvégéjén is sokan indulnak útnak, és akár több napra is őrizetlenül hagyják otthonukat

A gyengén vagy nem megfelelően védett ingatlanok a betörők kedvenc célpontjai, előszeretettel visznek el készpénzt, ékszereket, laptopot, televíziót és háztartási gépeket.

  • Legtöbbször az ajtók-ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba, de egy gyengébb minőségű zárral ellátott ajtót is nagyjából 15 másodperc alatt nyitnak ki a „gyakorlott” betörők.
  • A fentiek mellett számos módja lehet még a betöréseknek: az ablakok, erkélyajtók befeszítése, hengerzártörés, zárfelfúrás, de időnként nem riadnak vissza a fal vagy a tető megbontásától sem – hívja fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadó cég.

Fontos a védelmi szint megléte

Egy átlagos méretűnek mondható lakásra már néhány ezer forintos havi díjért is köthető lakásbiztosítás, azonban tudni kell, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén milyen mértékben vállalják.

  • Magasabb szintű mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók beszerelése mellett magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerződés köthető.
  • Mindemellett érdemes a biztosítás megkötésénél arra is figyelni, hogy mely vagyontárgyakra nem terjed ki a biztosításunk, azokat viszont külön szerződésben is fedezetbe lehet vonni.
  • Készpénzre például a biztosítók nem minden esetben vállalják a kockázatot, vagy ha igen, akkor csupán néhány tízezer forintos összegig biztosítják azt. Nagyobb összeget érdemes mindig értéktárolóban elhelyezni.

6 védelmi tipp az OVB-től:

Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint a lakásbiztosítás megkötése, valamint a különböző mechanikai védelmek beszerelése mellett nem árt figyelni az alábbiakra sem:

  1. Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy bezártuk az ajtókat és az ablakokat! Ez legfőképp a teraszajtóra, a tetőtéri ablakokra, pinceablakra érvényes.
  2. Az elektronikus riasztórendszert élesíteni kell!
  3. Ne hagyjunk a kertben semmilyen értéket, ezek is kiváló célpontok lehetnek, érdemes azokat elzárni.
  4. Ha mind a négy vagy akár több napra is elutazunk, érdemes szomszédot, rokont, barátot megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát. Hasznos lehet egy időkapcsolóval vezérelt állólámpa is.
  5. Ne adjuk hírül a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll.
  6.  Az ékszereket, könnyen mozdítható értékeket, táblagépet stb. ne hagyjuk jól elérhető helyen, és ha lehet, ne is legyenek a lakás ugyanazon helyiségében.

Foto: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...