Kövesse Facebook oldalunkat!

Az ingatlanokban bekövetkező károkat a 30-59 éves magyarok szerint leghatékonyabban szén-monoxid-riasztóval, a szomszédok összefogásával és a lakásbiztosítás segítségével lehet megelőzni vagy enyhíteni. A károk közül egyébként a többség a természeti csapástól és a csőtöréstől tart. A magyarok harmada pár éven belül napelemes rendszerrel szerelné fel otthonát.

A 30-59 éves magyarok körében a lakásbiztosítás a leggyakrabban használt megoldás, ha a lakás védelméről van szó: 85 százalék él ezzel a lehetőséggel – áll a K&H biztos jövő felmérésben. Ugyanakkor nem mindegy, hogy kié az adott lakás.

  • Míg a saját tulajdonban lévő lakások 93 százalékára kötöttek lakásbiztosítást a felmérés résztvevői, addig a nem saját – elsősorban bérelt – lakásban élők mindössze 67 százalékának van lakásbiztosítása.
  • A szomszédok összefogására 73 százalék, míg a rendszeres járőrözésre a megkérdezettek több mint fele hagyatkozik.
  • Távfelügyeletes riasztóval mindössze a megkérdezettek negyede rendelkezik, annak ellenére, hogy 82 százalék hatékonynak tartja a megoldást.

Távfelügyelet és kamerák

A 30-asok körében népszerűek a biztonsági ajtók (53 százalékuknak van), a közterület-figyelő kamerák (32 százalékuk közelében működik ilyen) és a riasztók távfelügyelettel (21 százalékuk használja). Míg a távfelügyelet elsősorban a központi régióra jellemző, addig a rendszeres járőrözés inkább a falvakban.

Biztosítás, szén-monoxid-riasztó, szomszédok, kutyák és a többiek

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a válaszadók melyik lakásvédelmi módszert tartják a leghatékonyabbnak. A megkérdezettek 78 százaléka mondta erre a lakásbiztosítást. A szén-monoxid-riasztót és a szomszédok összefogását a válaszadók 85, illetve 80 százaléka említette. Legkevésbé a házőrző kutyákat tartották hatékonynak: mindössze 69 százalék gondolta így, és a megkérdezettek mindössze 44 százaléknak van kutyája.

A falvakban azonban ennél jóval többen, az itt élők mintegy 70 százaléka tart házőrzőt.

  • A lakásbiztosítás hiányát a megkérdezettek többsége – 57 százaléka – azzal magyarázta, hogy nem a saját lakásában él, 18 százalékuk pedig a biztosítókkal szembeni bizalomhiányt hozta fel indokként.
  • A másik jellemző kifogás a magas biztosítási díjat, az érintettek 17 százaléka emiatt nem kötött lakásbiztosítást.
  • A budapestiek között sokan hivatkoztak a már meglévő társasházi biztosításra.



Kockázatok: a csőtörés vezeti a listát

  • A kutatásból az is kiderül, hogy az ingatlanokat fenyegető kockázatok közül a megkérdezettek leginkább a csőtöréstől és a beázástól tartanak.
  • 70 százalék aggódik, hogy valamilyen természeti katasztrófa tesz kárt az otthonában.
  • Betöréstől a magyarok mindössze fele tart, besurranástól pedig 46 százalék. Ahol a lakásbetörések számának növekedését érzékelték, ott a válaszadók 72 százaléka valószínűnek tartja, hogy hozzá is betörhetnek. Besurranás vagy betörés áldozata a megkérdezettek 4-6 százaléka volt, de ismerőssel ezek már jóval magasabb arányban, 25-26 százalékban történtek meg.

Laksáfelújítási tervek

  • A lakásban tervezett fejlesztések közül a napelem, napkollektor viszi a prímet, a válaszadók 46 százaléka pár éven belül beszerezné ezeket, és 3 százaléknak már jelenleg is van a házán.
  • Riasztó- vagy távfelügyeleti rendszer telepítését 35 százalék mondta valószínűnek, és 13 százaléknak védi jelenleg is a lakását, míg robotporszívót vagy takarítórobotot, valamint okosháztartást 24-24 százalék szeretne a jövőben, de mindössze 5 és 1 százalék élvezi ezek előnyét jelenleg is.

Az okosotthon még nem igazán terjedt el, de főleg a férfiak fantáziáját mozgatja meg, a férfiak 31 százaléka tervezi kialakítani, míg a nőknek csak a 17 százalékára igaz ez.

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...