Kövesse Facebook oldalunkat!

Zsúfolásig telt teremben tartották november 13-án és 14-én a BÁV őszi aukcióját, amelyen összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A kétnapos árverés legmagasabb eladási árát Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye érte el, amelyért 75,6 millió forintot fizettek. A legnagyobb áremelkedés a történelmi személyek portréit jellemezte, így Feszty Árpád Hermann Ottót ábrázolt festménye 16-szoros, Barabás Miklós Batthyány Lajos portréja pedig 15-szörös áron kelt el. Az ékszereknél ismét a befektetésnek is vásárolt nagyméretű brilles darabok voltak a legkelendőbbek: közülük egy smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el a legmagasabb, 12 millió forintos árat.

A Kékruhás lány virágos kalapban

Az aukció leginkább várt tétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye volt, amely a művész népszerű kukoricás korszakából származik.

Az 1910-es években született, művészettörténészi körökben jól ismert, lírai szépségű alkotás a BÁV aukcióinak történetében rekordáron, 75,6 millió forintért kelt el.

A sok licit miatt maratoni hosszúságúra nyúlt árverést jelentős áremelkedések jellemezték.

Aba-Novák
  • A legnagyobb árnövekedést Feszty Árpád Herman Ottóról készült festménye érte el, amely a kikiáltási árhoz képest 16-szoros áron, 2,9 millió forintért kelt el, míg Barabás Miklós Gróf Batthyány Lajos portréja több mint 15-szörös áron, 10,2 millió forintért, Spányi Béla Őszi erdőrészlete pedig közel 14-szeres áron, 13,2 millió forintért került új tulajdonoshoz.
  • A legdrágább Barabás mű egy Degenfeld Anna grófnőt ábrázoló nagyméretű alkotás volt, amelyért 26,4 millió forintot fizettek.
  • Aba Novák Vilmos szintén nagyméretű, Itatás című festménye 7,8 millió, Erdélyi Béla Őszi színek című képe 5,5 millió, Tóth Menyhért egyik főműve, a sokat kiállított Olvasó pedig 4,5 millió forintot ért el.

Kortárs festészet

Kiválóan szerepeltek a magyar absztrakt festészet meghatározó alakjának számító Gyarmathy Tihamér alkotásai is: a Behatoló fények című műve 4,3 millióért kelt el, míg az életmű és az 50-es évek absztrakt művészete szempontjából is kiemelkedő Kisváros 6,6 millió forintért talált új otthonra.

Ez is érdekelheti:

Czene Béla festményeiért is hosszú licitharcok folytak: a Modell divatlappal című képe és egy női aktja is háromszoros áron, 2 millió forint fölött kelt el. A kortárs festmények közül a kilencvenes és kétezres évek művei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény-, és felhőkarcolócsaládja pedig több mint négyszeres áron, közel 2 millió forintért talált gazdára.

A BÁV december 19-i kortárs aukcióján ebből a korszakból több kvalitásos tétel is kalapács alá kerül majd.
Műtárgyak

A műtárgyaknál sokan licitáltak Sovánka István szecessziós díszvázáira, a most felbukkant nagyméretű, főművének tartott emlékvázájáért 960 ezer forintot fizettek. A világhírű cseh üvegművész, Hieronymus Hackel nevéhez köthető 18. századi vadászpohár és evőeszközkészlet 1 millió forintért kelt el. A sokszínű magyar művészek, így az építész-bútortervező Kozma Lajos art deco üvegablaka 900 ezer, az orientalista festészet mellett bútortervezéssel is foglalkozó Tornai Gyula lenyűgöző szalonszekrénye pedig 1,8 millió forintos eladási árat ért el.

A Zsolnay gyűjtők több csemege közül válogathattak, ezek közül a szakértők kedvence, egy ritka, párducos dekorral díszített art deco váza ért a legtöbbet, 1, 3 millió forintot. A modern kerámiáknál ismét arattak Gorka Lívia művei, nagyméretű kísérleti darabjai közül a legmagasabb áron a Kék-fehér iker című alkotása kelt el 780 ezer forintért.

A militária anyagban egy empire szablyáért 1,6 millió, egy, feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájához tartozó, 18. századi mentecsatért pedig 2,8 millió forintot adtak.

Ékszerek

Az ékszereknél ismét a befektetésnek is vásárolt nagyméretű brilles darabok voltak a legkelendőbbek.

  • A legmagasabb eladási árat egy 1,55 karátos smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el 12 millió forinttal, ezt egy 2,49 karátos brillel ékített szolitergyűrű követte 5,2 millió forintos eladási árral.
  • Az ősz ellenére az árverésen nagy hangsúlyt kaptak a pillangók is: egy sárga- és fehérarany, 385 brillel és további színes drágakövekkel ékített pillangós melltű 1,8 millióért kelt el, míg a legtöbben egy brillekkel kirakott pillangós függőjű nyakékre licitáltak, amely végül több mint négyszeres áron, 2,2 millió forintért talált új tulajdonosra.
  • A ritkaságok között népszerű volt az eredeti trópusi pillangószárnyakkal díszített melltű, illetve egy emlékgyűrű is, ez utóbbi több mint négyszeres áron kelt el.

Divatékszerek

A divatékszereknél a Fope ért el egymillió forint feletti leütéseket, de sokan licitáltak a Bulgari darabjaira is. A kortárs kínálatból mégis egy magyar tervező, Varga Miklós déltengeri gyöngyös ékszergarnitúrája tűnt ki, a különböző árnyalatú zafírokkal ékített darabért 1,5 millió forintot fizettek.

Az első nap legnagyobb meglepetése az ezüsttárgyak közül került ki

Egy 12 személyes evőeszközkészlet több mint ötszörös áron, 8,4 millió forintért kelt el. 1,5 millió forintot ért egy bécsi empire, és egy Tiffany boroskanna is. A közlekedéstörténeti szempontból is fontos Atlantica-gőzhajó ezüst emlékdoboza szintén 1,5 millió forintért kelt el.
Következő árverések – jöjjön el ön is 

A BÁV év végi árveréseinek sora december 4-5-én folytatódik a Karácsonyi ékszer- és ezüstaukcióval.

Itt az utóbbi évtized legnagyobb karátszámú brilles ékszerei vonulnak majd fel, amelyek iránt a BÁV szakértőinek várakozásai szerint a befektetők kiemelt érdeklődést fognak tanúsítani. Az évet december 19-én a kortárs aukció zárja.

Ez is érdekelheti:

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...