Közeleg a határidő. Minden értékesített biztosítási termékre képzésen kell részt venni, amely felkészítésnek meg kell előznie az értékesítést. 2019 január elseje után már nem igazán lehet elmagyarázni egy MNB ellenőrzés során azokat a kötéseket, amelyekből a biztosításközvetítő nem vett részt képzésen. Őszintén szólva már ebben az évben sem lehetett volna olyan terméket értékesíteni, amelyből nem tett termékszintű vizsgát a biztosítás-közvetítő. A WEBPIARE erre a problémára is elegáns és hatékony megoldást kínál. A cég által kínált IT rendszerek elszakadnak a megszokott piaci minőségtől: igényfelkeltést, ügyféltájékoztatást, igényfelmérést, döntéselőkészítést, díjszámítást, ajánlatkészítés, szerződéskövetést és természetesen képzéseket is tartalmaznak. A Webpiare WP5 Biztosítási képzési rendszerét a wp5.hu oldalon keresztül is megrendelheti.

(x) A cikk megjelenését a WEBPIARE támogatta

1NYAKUNKON AZ MNB HATÁRIDŐ

Hogyan lehet ennyi féle biztosítási termékre és módozatra minden egyes biztosítási tanácsadót kiképezni?

Minden kollégát minden termékből el kell küldeni a biztosítók képzéseire, vagy fordítva a biztosítós kollégáknak kellene végig látogatni mind a 300 biztosításközvetítő céget

– ironizál Varga Krisztián a WEBPIARE értékesítési vezetője.

Ha naponta csak 3 termékre képezik ki a biztosítók egy-egy biztosítás-közvetítő cég munkatársait, akkor egy biztosító részéről minden céghez minimum 5 látogatás lenne szükséges. Ez biztosítónként 1500 látogatás évente, a biztosítás-közvetítő cégeknek pedig 100-150 képzési nap, ugyancsak évente. Nyilván ez a klasszikus módszer a jövőben nem folytatható.

Hogy fér bele mégis ez a rengeteg képzés egy közvetítő munkaidejébe?

Nehezen, ugyanis egy biztosítási közvetítőnek a napi munkavégzés során maximum fél órája van erre a feladatra – a motivációról már nem is beszélve. A munkatársak részére ezért

olyan képzési rendszert kell biztosítani, amelyben ezalatt a nagyjából fél óra alatt hosszú távon beépülő, gyakorlatban is alkalmazható ismeretekhez és készségekhez jutnak.

– mondja a Varga Krisztián.

Az idő rövidsége mellett mitől lesz még hatékony egy fél órás képzés?

A rendszerben gondolkodás a hatékonyság alapja. Olyan integrált képzési rendszert kell bevezetni, amelyben könnyedén lehet intellektuális élményhez jutni, a közvetítők számára a képzés így szórakoztató lesz. A biztosítási termékeket emellett elő is kell készíteni, méghozzá olyan módon, hogy az ne rejtse el a biztosítók egyediségeit. Minden termékben vannak ugyanis olyan egyedi jellemzők, amelyek miatt kifejezetten ajánljuk egy ügyfeleknek. Ha ezek elvesznek, akkor az ügyfelek nem fogják érezni a közvetítők hozzáadott értékét, a piacon pedig nem a minőség és az innováció, hanem csak az ár fog versenyezni. Ez ellentétes nagyon sok piaci szereplő, többek közt a szabályozó szervezetek szándékával is.

Milyen alapelvek szerint épül fel a képzési rendszerük?

Figyelembe véve a jelenlegi piaci adottságokat és az MNB-s elvárásokat, a tréninget öt irányelv köré építettük fel.

  1. Tudásfókusz (KnowledgeFocus): A kiegyensúlyozott tanulás érdekében minden hónapban csak egy konkrét módozatra képezzük az üzletkötőket. Így az üzletkötők előre tudják, hogy mikor mivel fognak foglalkozni, illetve a képzés maga nem kampányszerű, aminek nagyrészére a vizsgák másnapján már nem emlékeznek. Az év végére ezáltal könnyen teljesíthető az MNB 15 órás képzési elvárása.
  2. 30 napos blokkok (ModuleLearning): A rendszer indításakor az adott módozatban lévő képzések (pl. cascoban 15 termék) elvégzésére 30 nap haladékot kapnak az üzletkötők, ezt követően a rendszer letiltja az ügyféltájékoztató, igényfelmérő folyamatokból és a díjszámításból is a terméket. A WEBPIARE rendszerei automatikusan együttműködnek, nincs szükség külső felügyeletre. Egy hónap alatt 10-15 képzés könnyedén teljesíthető.
  3. Tanulj mielőtt eladsz (LearnBeforeSale): Új termék megjelenésekor nincs kötés képzés nélkül, azaz új biztosítási termék megjelenése esetén a termék tarifájával egyidőben megjelenik a képzés is. A 2017/CXLV BIT módosítás szerint szigorúan tilos értékesíteni termékszintű képzés nélkül, ezt a rendszer integráltan és hatékonyan megoldja.
  4. Képzések igény szerint (On-demandCourses): Ha az üzletkötők megszoktak egy képzési eszközt, akkor felhasználhatjátok ezt a saját biztosításközvetítői céges érdekenek megfelelő képzések előírására. A rendszerben lehet képzéseket létrehozni, ahhoz tudásanyagot és tesztet rendelni korlátozás nélkül. Mit szeretnétek, mihez értsenek az üzletkötők? Mondjuk nyugdíjbiztosításhoz? Nem gond!
  5. Okos kimutatások (SmartReports): Mialatt az üzletkötők a képzéseket végzik, a vezetők fontos információkhoz jutnak a csapatról: melyik módozattal/biztosítóval foglalkoznak szívesen? mihez értenek jól és kevésbé? mik a tipikus problémák, amik a cégre nézve is veszélyeket hordozhatnak? melyek azok a termékek, amelyekhez többször visszatérnek? Izgalmas felismerések várnak a vezetőkre.

Olvasson tovább!

  • A II. részből megtudhatja mely területeken támogatja a biztosítási tanácsadók munkáját a Webpiare!

Vissza

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...