Kövesse Facebook oldalunkat!

Augusztus végén kezdte meg működését az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek az új Jeremie-forrásnak nevezett európai uniós, innovációs célú tőke kihelyezését kezelik. A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar rendezvénysorozat októberi eseményének keretében közülük az X-Ventures, a Solus Capital, a Finatech, illetve a Bonitás tőkealapok képviselői mutatták be az új programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Összesen több, mint 80 milliárd forintnyi kockázati tőkére pályázhatnak majd magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, köszönhetően annak, hogy hamarosan megkezdi a tőkekihelyezést az új Jeremie-forrásokat kezelő nyolc hazai kockázati tőkealap a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából. Az európai uniós pályázati források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

Közel 10 milliárd forintnyi tőke alaponként

Az úgynevezett GINOP 8.1.3/B-17 Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram keretében összesen hét új kockázati tőkealap indul, amelyek tőkéje 9,34 milliárd forint európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítő (minimum 23%) magánforrásból tevődik össze. Az alapok így a működési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tőkét tudnak majd kihelyezni.

A támogatandó projekteknek illeszkednie kell a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölő Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) célterületeihez. Ennek megfelelően a közbeszerzésen nyertes tőkealapok az alábbi területeken megvalósuló projektekbe fektetnek majd:

  • Egészséges társadalom és jólét – Nyertes alapkezelő: FINATECH Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
  • IKT technológiák és szolgáltatások (kivéve Smart City) – Nyertes alapkezelő: X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
  • Agrárinnovációk – Nyertes alapkezelő: Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.
  • Smart City (kivéve IKT) – Nyertes alapkezelő: CV Alapkezelő Zrt.
  • Intelligens technológiák és szolgáltatások – Nyertes alapkezelő: Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Solus Capital)
  • Fejlett jármű és egyéb gépipari technológiák – Nyertes alapkezelő: DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
  • Fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiák – Nyertes alapkezelő: X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

A hét GINOP alap projektenként minimum 200 millió forint és maximum 1,5 milliárd forint közötti tőkét helyezhet ki.

A fentieken kívül az úgynevezett VEKOP 2.1.2-17 Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram keretében szintén egy új tőkealap jön létre, amelynek tőkéje 5,13 milliárd Ft európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítő magánforrásból (minimum 40%) fog állni, ennek nyertese a Gran Private Equity, mely egyetlen alapként Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhat.

A tőkekihelyezés során előnyt élveznek majd a nagy növekedési potenciállal rendelkező, technológiailag innovatív projektek. Az új Jeremie-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következő öt év során.

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar esemény létrejöttét a Baconsult angyalbefektetői csapata, valamint az Arete egyaránt támogatta. A Nokia a helyszín biztosításával állt a startup közösség és a meetup sorozat mellé.    

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...