Kövesse Facebook oldalunkat!

A következő hónapokban tovább gyorsul az ipari termelés az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, az ipar teljesítménye a második fél évben nőhet látványosabban, éves átlagban 5-8 százalék körüli emelkedést várnak.

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint februárban az ipari termelés 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás februárban.
  • A termelés az év első két hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, ING Bank

Az új kapacitások folyamatos beindulásával a következő hónapokban gyorsuló ipari termelési trend alakulhat ki, és ezt a legutóbbi üzleti felmérések – így a BMI trendje – is alátámasztják. Idén 8 százalékos növekedést várnak az ING elemzői, a tervezett új kapacitások beindulását is feltételezve.

Az elemző szerint a januárit követő visszaesést elsősorban az erős bázishatás magyarázza, hiszen tavaly februárban minden idők egyik legmagasabb hó/hó növekedését regisztrálta az ipar. A német ipari teljesítmény vártnál jóval gyengébb adata közvetve szintén negatívan érinthette a szektort.
Suppan Gergely, Takarékbank

A várakozásoknak megfelelően lassult februárban januárral szemben az ipari termelés növekedési üteme, ami összhangban van a német és a cseh ipar februári lassulásával. Az ipari termelés idei gyorsulását az év során üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások is támogathatják. Az ipar élénkülése a második fél évben lehet látványosabb a tavalyi második félévi gyengébb bázis miatt.

Idén összességében 7 százalék fölé gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP-növekedés idei gyorsulásához.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások – tette hozzá a Takarékbank elemzője.

Németh Dávid, K&H Bank

A magyar ipar teljesítménye függ a nemzetközi környezettől, és a februári német ipari adatok gyengére sikerültek. Ez óvatosságra ad okot magyar szempontból, mivel Magyarországnak Németország a legnagyobb kereskedelmi partnere – közölte.

További kockázatot jelentenek az elemző szerint Donald Trump amerikai elnök már bejelentett és tervezett intézkedései, amelyek feszültséget kelthetnek a globális kereskedelemben.

Ugyanakkor pozitív hatással lesznek a magyar ipar teljesítményére a következő 1-2 évben kiépülő új – többek között járműipari – gyártókapacitások.
A jelenlegi kilátások alapján 2018-ban a magyar ipar 5 százalék körüli emelkedésre lehet képest – írta.
Nyeste Orsolya, Erste Bank

Decemberben és januárban is kifejezetten erős volt az ipari teljesítmény a havi indexek szerint, ehhez képest a februári további 0,5 százalékos havi növekedés kedvező.

Az ipari kilátások továbbra is pozitívak, magas szinten állnak az üzleti bizalmi indexek, jól alakul a konjunktúra a főbb exportpiacokon, illetve a korábbi évek kapacitásbővítései a szektorban kezdenek beérni.

Az idei évben így gyorsulhat a kibocsátás növekedésének üteme, az év egészében az ipari teljesítmény növekedése meghaladhatja majd az 5 százalékot, a GDP-növekedésnek stabil bázist jelentve – húzta alá.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...