Kövesse Facebook oldalunkat!

A Generali új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más-más városba és rendezvényekre látogatnak el, hogy az érdeklődők képet kaphassanak aktuális egészségi állapotukról. A buszokban 10 szűrésre kiterjedő vizsgálat érhető el. Hogy miért érdemes kihasználni az ehhez hasonló ingyenes lehetőségeket, és miért ajánlott rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon, arról a Belvárosi Orvosi Centrumot kérdeztük.

korábban írtuk: 

Melyek a leggyakoribb népbetegségek, amiket szűrővizsgálattal ki lehet szűrni

Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben veszti életét. Legalább hárommillió lakosnak magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a magyarok 40 százaléka pedig túlsúlyos. A várható élettartam átlagosan 6 évvel, az egészségben eltöltött évek száma 10 évvel marad el a nyugat-európai, sőt, a szomszédos országokétól is.

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, ami könnyen kiszűrhető, ha valaki komolyan veszi egészségre megőrzését, állapotának rendszeres felmérését.

Tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás, a magas vérzsír- és koleszterinszint.  Az elhízás, valamint a magas vérnyomás erősen növelik a kardiovaszkuláris rizikót, fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Milyen szűrővizsgálatokon ajánlott részt venni?

A metabolikus szindróma tüneteit halálos négyesnek is szokás nevezni, főbb tünetei a következők: hasra kiterjedő elhízás, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség és magas vérnyomás. Ezek mindegyike kiszűrhető, például olyan vizsgálatokkal, mint

  • a teljes testösszetétel elemzés
  • a felső végtagi vérnyomásmérés
  • az alsó végtagi vérnyomásmérés
  • a verőérszűkület-vizsgálat
  • az érmerevség-vizsgálat
  • a véroxigénszint mérés
  • a vércukorszintmérés
  • a koleszterinszint mérés

Mindegyik betegség kezelésre is szorul, együttes jelentkezésük pedig bizonyítottan évtizedekkel csökkenti az életkilátásokat. Az említett szűrővizsgálatok elérhetők a Generali Szűrőbuszának vizsgálati csomagjában.
Miért fontos szűrővizsgálatokra járni?

A krónikus betegségek esetében, ha már kialakult a kórkép, általában már nincsen lehetőség az eredeti állapot visszaállítására. Az előállapotok és hajlamosító tényezők felmérésével, valamint a betegség tünetmentes fázisban történő felismerésével sok esetben lehetőség van arra, hogy a kórkép kialakulását megelőzzük, vagy az egészségkárosodást minimalizáljuk. Az idejében történő felismerés, a terápia, a rendszeres orvosi ellenőrzés alapvető fontosságú.

Milyen gyakran érdemes szűrővizsgálatokra menni? Melyek az ajánlott vizsgálatok?

Az elsődleges megelőzéshez tartozik, hogy évente legalább egyszer-kétszer méressük meg a vérnyomásunkat, ellenőriztessük a vércukorszintünket orvosunkkal.

A 40 feletti férfiak keressék fel az urológiai szakrendelést, 25 éves kortól a méhnyakrák szűrése, 40 éves kortól az emlőrákszűrés, illetve a prosztata-szűrővizsgálat az, ami ajánlott.

Mi a teendő, ha a normálistól eltérő eredményt kapunk?

Ha a szűrővizsgálat eredménye nem jó, első körben a háziorvost javasolt felkeresni, aki az alapvizsgálatokban és kezelésekben kompetens. Ha a leletek alapján úgy ítéli meg, akkor ő maga küldi tovább a beteget kardiológushoz vagy diabetológushoz.

Fontos kiemelni, hogy az egészség megőrzésében alapvető a megfelelő életmód szerepe.

Ha valakinek metabolikus szindrómája van, vagy annak bármelyik betegsége megjelent, nagyon gyors életmódváltásra van szükség. Ha ugyanis az egyik tünet már jelen van, nagy a valószínűsége, hogy idővel a többi is követi. A vérnyomás-, a koleszterin-, és a vércukorszint rendszeres ellenőrzést követel, állandó konzultációt az orvosunkkal, hisz ezek a betegségek erősen növelik a kardiovaszkuláris rizikót.
Miért kell életmódot váltani?

Nagy segítség a gyógyulásban, ha a beteg mielőbbi életmódváltásba kezd. Ennek egyik fő eleme a dohányzás elhagyása és a súlyvesztés. A túlsúly 5-10 százalékkal való csökkentése már látható, érezhető javulást hozhat. Érdemes több mozgást beiktatni a mindennapokba, hiszen a sport a vérnyomást és a koleszterint is előnyösen szabályozza, továbbá csökkenti a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Már napi 40 perc séta is kedvező, amit bármikor el lehet kezdeni: ez sem speciális eszközöket nem igényel, sem pedig anyagi terhet nem jelent. A szakorvosok javaslata szerint kerülni kell a túlzott zsír- és a sófogyasztást, és figyelni a magas rostbevitelre, a rendszeres napi zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra. Ha a kezelőorvos a gyógyszeres kezelés mellett dönt, a felírt gyógyszereket csakis az orvosi utasítás szerint szedheti a beteg, rendszeres kontroll mellett.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...