Talán mára már mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mennyire fontos változtatnunk a műanyaghoz való hozzáállásunkon. A minket érő, elképesztő információáradat közepette azonban nehéz eldönteni, hol is kezdje az ember. Ebben fogunk most segíteni.

Ismered a Kaizen elvet? Egyszerre mindig csak egy lépést tegyél meg!

Első körben nem kell drasztikus változtatásokra gondolni, hiszen már a kisebb erőfeszítésekkel is komoly eredmények érhetők el hosszú távon. Kezdésnek elég, ha például

 • nemet mondasz a műanyag szívószálakra, vagy
 • üveg ételhordóban viszed magaddal az ebédedet a munkahelyedre.

Ezekkel a trükkökkel ráadásul sokszor pénzt is spórolhatsz, így egyszerre védheted a bolygót és a pénztárcádat is.

Hogyan éljek műanyagmentesen?

A legtöbb műanyag termék egyszer használatos – gondoljunk csak az olyan hétköznapi tárgyakra, mint például az eldobható műanyag szívószálak, poharak, evőeszközök, nejlonzacskók, vagy táskák. Mindez pedig rengeteg hulladékot jelent. Szerencsére azonban ezek az eszközök ma már számtalan többször használatos – többek között vászonból, fémből vagy bambuszból készült – formában is elérhetők. Igyekezz tehát beszerezni olyan tárgyakat, amelyekkel hosszú távon a környezetet is véded, valamint pénzt is spórolsz.

 • Kérd az elviteles kávét a saját poharadba, és
 • vigyél magaddal ételhordót, ha elvitelre veszel ételt!

Utóbbiból olyat keress, amelyben a különböző ételeket külön rekeszekben tárolhatod. Vegyél egy menő fém vizespalackot, néhány fém, vagy szilikon szívószálat és egy termoszbögrét!

Házhozszállítás esetén pedig a megjegyzésben írd meg az étteremnek, hogy ne küldjenek műanyag evőeszközt!

Hidd el, hosszú távon ezek az apróságok is óriási előrelépést jelentenek.
Ne vásárolj műanyagot!

A legtöbb szupermarketben több réteg műanyagba csomagolják a húst, a gyümölcsöket és a zöldségeket. Ezek nagy része teljesen felesleges, és úgyis a szemetesben végzi. A zöldséget, a gyümölcsöt és a péksütiket az otthon eldobott nejlonszatyor helyett csomagold inkább lebomló, többször használható hálós szatyorba, amelyet mindenhol elfogadnak a kasszánál.

A kisebb helyi boltokban, pékségekben és henteseknél viszont az ételt gyakran papírba tudod csomagolni, sőt, akár csomagolás nélkül, vagy saját csomagolásodban is hazaviheted. Ezzel pedig rengeteg műanyagot spórolhatsz meg évente. A kisebb helyi boltokban vásárolt élelmiszer ráadásul gyakran jobb minőségű, és így a helyi vállalkozásokat is támogatod.

Érdemes felfedezni a helyi termelői piacokat is!

Ide is ajánlott magaddal vinni a saját tárolóedényeidet, mert általában ezeket is használhatod az ott elérhetők helyett. Egyes helyeken pedig ilyenkor még kedvezményt is adnak – érdemes erre is rákérdezni! De akár a szupermarketben, akár a helyi boltokban vásárolsz

mindenképpen próbálj meg a mirelit helyett friss élelmiszereket venni!

Ha pedig hosszabb távra kell eltenned őket, akkor inkább fagyaszd le te őket többször használható csomagolásban, amikor hazaérsz. Ezzel nemcsak az újabb felesleges műanyaghulladékot spórolod meg, hanem az ételadagokra is jobban oda tudsz figyelni.

Ne felejts el mindig magadnál hordani egy tartalék pamut-, vagy vászontáskát a váratlan bevásárlásokhoz. Ezeket egészen apróra össze lehet hajtogatni, tehát könnyen elférnek a táskád egyik zsebében. Egy nagyobbat pedig tarts a kocsid csomagtartójában!
Felejtsd el a műanyag flakonokat!

Bizonyos trükkökkel könnyen csökkentheted a napi szintű műanyaghasználatodat anélkül, hogy változtatnod kellene a rutinodon. A fürdőszobában például érdemes

Számos környezetbarát márka kínál ilyen termékeket a megfizethetőtől egészen a luxuskategóriáig. Ezek ráadásul gyakran tovább is tartanak, mint az átlagos flakonos tisztálkodószerek. Amikor nem használod őket, tárold őket kis zárható fémdobozokban, így biztosan szárazak maradnak, ráadásul szállítani is könnyebb őket, amikor például elutazol, vagy edzőterembe mész.

 • Az eldobható borotva helyett szerezz be cserélhető pengés verziót!
 • A hölgyeknek érdemes áttérni a menstruációs kehely használatára is

Ez az orvosi szilikonból készült eszköz nemcsak a testnek tesz jobbat, hanem a műanyaghulladék mennyisége és a higiéniai termékek havi költsége is csökkenthető vele.

Műanyag edények és palackok helyett válassz üveget!

Műanyag tárolóedényből már valószínűleg bőven van otthon, de ha mégis újakat vásárolsz, mindenképpen

 • válassz inkább üvegedényeket!

Ne aggódj, ezek is épp olyan frissen tartják az ételt, és sokkal jobb érzés belőlük enni. Sőt, ha igazán takarékos szeretnél lenni, akár az otthon megtalálható befőttesüvegeket és palackokat is kimoshatod és felhasználhatod erre a célra!

Az éttermekben igyekezz

 • műanyag palackos üdítő helyett üveges kiszerelésűt kérni, mivel az utóbbiakat sokkal könnyebb újrahasznosítani.
 • Kérd, hogy ne adjanak műanyag szívószálat, és inkább vidd magaddal a saját fém szívószáladat, amelyet később elmoshatsz otthon.
 • Ha elvitelre kéred a fagyit, tálka helyett tölcsérből edd – így véded a környezetet, ráadásul egy kis extra finomságot is kapsz.
 • Végezetül pedig mondj nemet a felesleges bizonylatokra is – például az ATM-eknél -, főleg, ha a telefonos alkalmazásodban amúgy is nyomon tudod követni a pénzügyeidet. Ezeket ugyanis általában hőpapírra nyomtatják, ami nem újrahasznosítható – a legtöbben ráadásul azonnal eldobják, amint kijött a gépből.

Nyitókép: Unsplash.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...