Kövesse Facebook oldalunkat!

Erősödik a magyar használt autók exportja is az importtal párhuzamosan, többnyire a korosabb olcsó autókat viszik ki az országból, és ez minimálisan javítja a magyarországi autópark átlagéletkorát – mutat rá a DasWeltauto az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közel húszezer használt autót vittek ki Magyarországról

A KSH adatait idézve ismertetik: tavaly 18 956 használt kocsi került határon túli tulajdonoshoz Magyarországról, 7 százalékkal több, mint 2016-ban. Értékben a forgalom 27,1 milliárd forintot tett ki, 34 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölték. Megjegyezték, hogy ugyanebben az időszakban a Magyarországra behozott használt autók száma 9 százalékkal bővült, elérve a 155 414 darabot.

A legtöbb autó a déli határon át távozott: Szerbiába vitték őket, de érdekes, hogy Németországba is vittek (vissza?) autókat

  • Az export során a legtöbb magyar használt járművet Szerbiába vitték: 13 536, többnyire idős, rosszabb minőségű autót értékesítettek ide a hazai vállalkozók.
  • A második legnagyobb mennyiség, 2154 darab Németországba ment, ez a piac főleg a fiatal, keveset futott, esetenként prémium kategóriájú járműveket vásárolta.
  • A közleményben a harmadik helyen Szlovákia áll, ide 1174 kocsit exportáltak, többnyire olcsóbb járműveket.

Vittek autót Magyarországról Afganisztánba, Kínába, a Koreai Köztársaságba, Ausztráliába, Malajziába, Togóba, Kongóba, Kamerunba.

 

A határon túlra leginkább a kis köbcentis dízel autókat vitték, de vittek sok benzinest is

A határon túli értékesítések legkeresettebb típusai az 1500-2500 köbcentis dízelautók voltak, 9366 ilyen kocsi hagyta el Magyarországot, a 1000-1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsikból pedig 4036. Kivittek továbbá 2301 darab 1500-3000 köbcentis benzines, illetve gázüzemű járművet.

Az idős magyarországi autóállomány szempontjából a növekvő export pozitív, mivel általában a korosabb, olcsó autókat viszik el az országból.

– mondta Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.
Fiatal használt autók exportja: a német kereskedők kedvezőbb áron tudnak idehaza jó állapotú autót találni 

  • A fiatal használt autók exportja azonban egy másik fontos anomáliára figyelmeztet – jelezte Frank György. Kifejtette: ha egy német kereskedő Magyarországról vásárol használt autót, ez azt jelenti, hogy itt kedvezőbb áron lehet jó állapotú modellhez jutni.
  • Az importadatok viszont sokszor ennek ellenkezőjére utalnak, ami manipulált vagy áfacsalt autók kereskedelmét valószínűsíti.
  • A fiatal gépkocsiknál az eladók jó eséllyel játszhatják ki a szabályokat – jegyezte meg a márkaigazgató.

Fotó: pexels

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...