Kövesse Facebook oldalunkat!

Hiába van biztosítva egy lakás, ha a bérlő tulajdonát éri kár, a biztosítás nem mindig nyújt fedezetet, emiatt érdemes az albérlőnek külön biztosítást kötnie. Sokan azt hiszik, hogy ezt csak a tulajdonos teheti meg, azonban fontos tudni, hogy a bérlő magára az ingatlanra és a saját vagyontárgyaira is köthet szerződést.

A bérbeadónak jeleznie kell a biztosító felé, hogy bérbe van adva az ingatlan, különben nem fizet a biztosító

„A lakóingatlan bérbeadása esetén a tulajdonosnak is kötelezettségei vannak a biztosítás megkötésekor: minden esetben jeleznie kell a szerződésben, hogy bérbe van adva az ingatlan, mert ha például a bérlő okoz kárt, de a bérbeadás ténye nincs jelezve, akkor a biztosító nem fizet

– hangsúlyozta Kőrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítő Kft. értékesítési igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Érdemes tehát tisztázni a bérbeadóval, az alábbiakat:

  1. Van-e biztosítása az ingatlannak? Ha igen, be van-e jelentve a bérbeadás ténye a biztosító felé?
  2. Ha nincs biztosítása, akkor pedig érdemes a bérlőnek a bérlet idejére biztosítást kötnie.

Megnő a lakástüzek száma az év vég felé közeledve

A karácsonyi-újévi időszakban évente átlagosan duplájára emelkedik a lakástüzek száma, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2016-ban 7449 regisztrált lakástűz volt Magyarországon. A legtöbb esetben a magára hagyott adventi gyertyák, valamint a rossz minőségű karácsonyfaizzók okozzák a baleseteket, melyek kellő óvatossággal kiküszöbölhetőek lennének.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a mintegy 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mindössze 73 százalékának volt biztosítása 2016 év végén.

Folyamatosan, 5 év alatt 1,5 százalékkal nőtt a lakásbérlők aránya, azonban ők kevésbé tartják fontosnak a lakásbiztosítást, holott a tulajdonos által kötött szerződések a legtöbb esetben csak a lakóingatlan szerkezeti elemeiben okozott károkra vonatkoznak.

Csak tűzoltósági jegyzőkönyv ellenében fizet a biztosító

A szakember rámutat arra is, hogy kis mértékben ugyan, de évről évre csökken a karácsonyi lakástüzek száma, mégsem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét az elővigyázatosságra. Ha pedig megtörtént a baj, akkor nagyon fontos értesíteni a tűzoltóságot, hiszen a legkisebb tűz esetén is csak tűzoltósági jegyzőkönyv ellenében fizet a biztosító.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...