Kövesse Facebook oldalunkat!

Továbbra is jelentős növekedést mutat a lakáshitelezés: az év első tíz hónapjában a piac átlépte az 500 milliárd forintos határt. Összesen 532,6 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez pedig 37 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

Ráadásul ez több mint az egész éves tavalyi adat, mivel 2016-ban összesen alig több mint 438 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek összege – derül ki a BankRáció.hu friss elemzéséből.

Többségben a fix törlesztőrészletű hitelek

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője az adatokat értékelve azt mondta:

“A hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonságra törekednek. Ezt mutatja, hogy a több mint 1 évig fix törlesztést garantáló kiközvetített lakáshitelek összege az év első tíz hónapjában 284,7 milliárd forintot tett ki, ez pedig 37 milliárddal haladja meg a változó kamatozású – azaz maximum 1 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek – 248 milliárd forintos összegét.”

A BankRáció.hu-nál is egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, a banki ajánlatokat összehasonlító oldalon a lakáshitel-kalkulációk több mint felét ezek a konstrukciók adják.

A több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek felfutásához hozzájárult a jegybank minősítési rendszere, ami előírja, hogy csak a 3 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek kaphatják meg a fogyasztóbarát minősítést.

Az új lakáshitel-szerződéseken belül egyébként a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek összege 10 hónap alatt 37 milliárd forintot tett ki.
Ezek most a legolcsóbb lakáshitelek

BankRáció.hu adatai szerint december elején a legolcsóbb – több mint 1 évig fix törlesztőrészletet garantáló – 10 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 3 és 4 százalék között volt.

  • Ez kezdetben havi 57-58 ezer forintos törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 14 millió forint lesz, ha a kamatok a teljes futamidő alatt nem változnának.
  • A 10 évig fix törlesztőrészletű – szintén 10 milliós és 20 éves futamidejű – lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 és 5 százalékos thm-mel igényelhetők és havi 63-88 ezer forint lesz a törlesztésük tíz éven keresztül.

A több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb szerepet kapnak a jövőben

Trencsán Erika szerint bár első látásra a változó kamatozású – azaz mindössze 1 évig fix törlesztőrészletet biztosító – lakáshitelek ugyan olcsóbbak kezdetben, de 5-10 és 20 éves távlatban a kamatok feljebb mehetnek, ez pedig jelentős törlesztőrészlet-emelkedést is okozhat a hitelfelvevőknek.

Az esetleges kamatváltozás és a törlesztőrészlet-emelkedés ellen nyújtanak védelmet a több mint 1 évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, így utóbbiak tervezhető kiadást jelentenek az érintetteknek. Éppen ezért a BankRáció.hu szerint a jövőben a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb szerepet kapnak majd a hitelpiacon.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...