Kövesse Facebook oldalunkat!

A magyarországi biztosítók üdvözlik az Európai Parlament javaslatát a biztosítási értékesítésről szóló új szabályozás bevezetésének féléves halasztására – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.

Több idő kellene a felkészülésére

Várhatóan jövő év februárjában lép életbe Magyarországon az az uniós szabályozás (IDD), amely új alapokra helyezi a biztosítási termékek értékesítését. Mire Magyarországon az új szabályokat átültetik az itteni jogi környezetbe, a hazai biztosítóknak nem marad elég idejük a kellő felkészülésre – mutatott rá Pandurics Anett.

Pandurics Anett, a Mabisz elnöke

A Mabisz elnöke kiemelte: az IDD a biztosítási termékek eladását szabályozza, újítja meg, ami az ügyfelek részéről csak kis mértékben lesz érzékelhető, ugyanakkor a biztosítóknál jelentős működési átalakítást hoz majd.

Az IDD magyarországi bevezetésére február végét irányozták elő, ugyanakkor a hazai jogszabályi környezetbe még nem helyezték át az új előírásokat.

Kandrács Csaba, az MNB ügyvezető igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy az IDD következtében a jövőben a biztosításközvetítőknek a biztosítás megkötése előtt tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy milyen szempontok alapján díjazzák őket a szerződésekért. Az új szabályozás kitér a közvetítői összeférhetetlenségre, megfelelő képzettséget és folyamatos képzést ír elő a közvetítőknek.

Egyelőre halasztani kellene a bevezetést

A Mabisz elnöke kiemelte: legalább fél évre lenne szükség ahhoz, hogy a biztosítók teljesen felkészüljenek az új előírások bevezetésére, alkalmazására. Ezért a magyar piac szereplői is azt szeretnék elérni, hogy halasszák el az új rendelkezések bevezetését.
Ezzel együtt a hazai biztosítási piac cégei az IDD-re való felkészülés érdekében már „önszabályozással” számos elemét átvették az új előírásoknak – fűzte hozzá a Mabisz elnöke.

Pandurics Anett közölte: a hazai biztosítók jól teljesítettek az első fél évben, 6 százalékkal nőttek a díjbevételek.

  • Az életbiztosítási ágban 228 milliárd forint volt a biztosítók díjbevétele a tavaly első félévi 221 milliárd forinttal szemben.
  • A nem életbiztosítási ágban 258 milliárd forint díjbevetélt értek el, szemben a tavaly első hat havi 237 milliárd forinttal.

Tetszett a video? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...