Kövesse Facebook oldalunkat!

A 2023-as év a tervezésé, a 2024-es pedig a megvalósításé – mondta Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke az egy év múlva kezdődő budapesti sakkolimpiáról.

A tervezési oldal legalább akkora munkát jelent, mint a megvalósítás. Meg kell tervezni pontosan, hol legyen egy ilyen hatalmas rendezvény, kitalálni a kreatív dizájnt, az egész esemény brandjét, lefoglalni a hoteleket, hiszen nagyságrendileg kétezer szállodai szobára lesz szükség

– nyilatkozott Polyánszky Zoltán az MTI-nek.

Hozzátette, a sakkolimpia megrendezésénél kiemelt cél Magyarország hírnevének öregbítése is. A tervek szerint sor kerül kísérő rendezvényekre, happeningekre, kiállításokra, szakmai megbeszélésekre.

A várható részvételről elmondta, a nemzetközi szövetségnek (FIDE) 199 tagországa van, így a férfiaknál 185-190 csapat indulása prognosztizálható. A nőknél a legutóbb az indiai Csennajban rendezett sakkolimpián új rekord született 162 válogatott nevezésével.

Ennek alapján összességében 340-350 csapat részvétele várható. Ötfős csapatokról van szó, plusz a csapatkapitány. Emellett 180 versenybíró szükséges, hiszen minden nap minden csapat asztalhoz ül a svájci lebonyolításnak köszönhetően.

– fogalmazott az elnök.

A létszámot tovább bővíti, hogy a sakkolimpia alatt tartja a FIDE a 95. kongresszusát, amelyre 300-350 fő jön Budapestre. A sikeres lebonyolítás érdekében 100-200 fő önkéntesre is szükség lesz.

A budapesti sakkolimpia különlegessége, hogy a magyar fővárosban ünnepli a FIDE alapításának 100. évfordulóját.

– hangsúlyozta Polyánszky.

A magyar csapatról elmondta, a novemberi, Montenegróban sorra kerülő csapat Európa-bajnokságon való szereplés már részben a sakkolimpiáról is szól, de a szövetségi kapitányoknak egy sokkal nagyobb keretben kell gondolkodniuk.

A rendező jogán mindkét nemnél két-két csapatot indíthatunk, de szeretnénk egy harmadikat is, amelyben 25 éven aluli sakkozók kapnának helyet

– közölte Polyánszky Zoltán.

A 45. sakkolimpiára 2024. szeptember 10. és 23. között kerül sor.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...