Kövesse Facebook oldalunkat!

A napraforgó és a kukorica már nem igényel további esőt, de az Alföldön sokfelé túl száraz a talaj a repce vetéséhez – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a hét elején érkezett frontrendszer fokozatosan véget vetett a forróságnak, csapadékot is hozott. A lehullott csapadék mennyisége 5 és 20 milliméter között alakult: a Dunántúlon nagy területen és a Tiszántúl északi részén 20-40 milliméternyi is leesett, míg helyenként Baranyában és a Békéscsaba-Szolnok-Jászberény-Ózd vonal széles sávjában alig valamennyi.

A talaj sokat nedvesedett a héten: a felső 20 centiméteres réteg az ország nagyobb részén kellően nedves, az Alföldön maradtak száraz foltok; a mélyebb rétegek az Alföldön, főleg a Tiszántúlon és a Szolnok-Jászberény térségben kritikusan szárazak.

A hőmérséklet jóval magasabb volt az ilyenkor szokásosnál: az idei harmadik hőhullám tetőfokán, az idei nyár legmelegebb napján, vasárnap az Alföld nagy részén 37-39 Celsius-fokra forrósodott fel a levegő.

Közölték, a kukorica és a napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. A kukorica sokfelé szépen fejlett, már elkezdődött a levelek száradása is. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, és jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadék már nem kívánatos sem a kukoricának, sem a napraforgónak.

Hozzátették: elkezdődött az őszi káposztarepce vetése, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

A folytatás csendes, mérsékelten meleg, jobbára napos, kora őszi időt ígér elszórt záporokkal, számottevő csapadék nélkül – írták.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...