Kövesse Facebook oldalunkat!

Az elmúlt évek válságai megnehezítették a versenyképességi reformok alakulását Magyarországon, a jegybank négy évvel ezelőtt közzétett 330 versenyképességi javaslatának megvalósulása azonban folytatódott, mostanra a pontok 46 százaléka vált valóra – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank Versenyképességi Tükör című kiadványát bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte, hogy a teljesülés 4 százalékpontot haladt előre másfél év alatt, az előző kiadvány megjelentetése óta, ami lassulás a korábbi évekhez viszonyítva.

Felidézte, hogy már a pontok meghirdetésének évében, 2019-ben a javaslatok teljesülése 22 százalékon állt, egy évvel később 34 százalékra, majd 2021-re 42 százalékra nőtt az arány.

Az ügyvezető igazgató ismertette, hogy mind a 12 versenyképességi területen – új pénzügyi modell, háztartási megtakarítások aktivizálása, kkv-stratégia, külgazdaság és gazdaságszerkezet, munkaerőpiac, területi felzárkózás, családbarát program, egészséges társadalom, tudásalapú társadalom, kutatás-fejlesztés és innováció, állami hatékonyság, modern infrastruktúra és hatékony energiafelhasználás – előrelépés történt a másfél évvel korábbi helyzethez viszonyítva.

Az ügyfelek kamatkockázatának a csökkentése volt az egyik javaslata az MNB-nek az új pénzügyi modell kategórián belül. Az új lakáshiteleknél tavalyra gyakorlatilag 100 százalékra emelkedett a fix kamatozású hitelek aránya.

A mikro, kis- és közepes vállalkozások hiteleinek garanciamértéke mára akár 90 százalékos is lehet, bankszámlaválasztó program segíti az ügyfelek tájékozódását – sorolta az ország versenyképességét erősítő megvalósult javaslatokat.

Megemlítette azt is, hogy folytatódott az állampapír-program, az adósságkezelő lehetővé tette a díjmentes készpénzes állampapír-vásárlást, illetve a digitális vásárlást is megkönnyítette, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a családok állampapír-állománya 11 ezer milliárdra nőtt.

Az MNB-nek volt egy javaslata arra, hogy a 30 éves kor előtt gyermeket vállaló anyák családi adóalap kedvezménye növekedjen – emlékeztetett. Egy ehhez hasonló intézkedés megvalósult: a 25 és 30 év közötti nők szja-mentességre lettek jogosultak idéntől az átlagbér szintjéig.

A korábban megfogalmazott javaslat a röviditalok jövedéki adójának emelésére és a népegészségügyi termékadó kibővítésére megvalósult és hozzájárul az alkohol-fogyasztás kordában tartásához – ecsetelte.

Jó irányba tett lépésnek nevezte továbbá azt, hogy az egyetemek finanszírozásánál figyelembe veszik a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban való szereplést, illetve, hogy a szabadalmak fenntartási díjai csökkentek, továbbá az állam a 30 év felettiek doktori képzési költségének egy részét átvállalja.

Arra is kitért, hogy az államigazgatás digitalizációja és a közszolgáltatások területén Magyarország az EU-n belül a kevésbé jól szereplők között van, néhány területen lassú a haladás, máshol pedig „előre szaladtak”, mint például az szja-bevallásoknál.

A válságok felértékelik a versenyképesség fontosságát, a gazdaságtörténeti tapasztalat az: aki rugalmas, az képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, esetleg még előnyére is fordítani a kihívásokat – fogalmazott az ügyvezető igazgató, aki szerint a reformokat folytatni kell.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...