Kövesse Facebook oldalunkat!

Minden korábbinál több időt, naponta átlagosan bő kilenc órát töltenek ülve a németek egy hétfőn ismertetett felmérés szerint.

Az ERGO biztosítótáraság egészségbiztosítója (DKV) a kölni testnevelési egyetemmel (DSHS) hetedik alkalommal elvégzett kutatásában kimutatta, hogy a felnőtt német lakosság csupán 17 százaléka folytat a táplálkozástól a stresszkezelésig minden vizsgált dimenzióban teljesen egészségesnek minősülő életmódot.

A nagy többség, 83 százalék életvitele valamilyen mértékben káros az egészségre.

A 2010 óta gyűjtött adatok alapján egy sor szempontból javul a helyzet, így például a legutóbbi, 2021-es vizsgálatban regisztrált 76 százalékról 85 százalékra emelkedett a nemdohányzók aránya, a csekély stresszterhelés alatt élők és a mindennapi stresszt sikeresen kezelők aránya pedig 40 százalékról 48 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor tovább erősödik egy „aggasztó tendencia”:

a németek minden korábbinál több időt, munkanaponként átlagosan 554 percet, vagyis több mint kilenc órát töltenek ülve

– emelték ki a kutatásról kiadott közleményben, hozzátéve, hogy a legfiatalabbak, a 18-29 év közöttiek ülnek a legtöbbet, munkanaponként átlagosan 621 percet, vagyis bő tíz órát.

  • A részletes adatok szerint a németek naponta átlagosan nagyjából egy órát töltenek ülve a közlekedésben.
  • További csaknem 3,5 órát ülnek a munkahelyükön.
  • A legtöbbet az otthonról dolgozók és a legmagasabb iskolai végzettségűek ülnek munka közben.
  • A televízió előtt napi 1,75 órát, számítógép vagy táblagép előtt további 1,5 órát töltenek ülve a németek, további 1,75 órát pedig egyéb szabadidős tevékenység közben.

A legutóbbi, 2021-es adatfelvétel idején regisztrált 523 perchez képest több mint fél órával nőtt az ülő helyzetben eltöltött idő munkanaponkénti átlaga.

A naponta legalább nyolc órát ülők aránya 57 százalékról 62 százalékra emelkedett.

Az egészségbiztosító kiemelte, hogy a sok ülés növeli a többi között a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések és még a daganatos betegségek kockázatát is! 

Mint írták, az ülő helyzetben naponta több mint nyolc órát, intenzív mozgással pedig kevesebb mint öt percet töltő embereket 45 százalékkal nagyobb halálozási kockázat fenyegeti, mint a naponta négy óránál kevesebbet ülő és legalább egy órát intenzíven mozgó embereket. Ugyanakkor már az is 20 százalékkal csökkenti az idő előtti elhalálozás kockázatát a sokat ülő embereknél, ha napi egy órát sétával töltenek ülés helyett.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...