Kövesse Facebook oldalunkat!

Megerősítette Magyarország ‘BBB-‘ besorolását és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard&Poor’s – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken este az MTI-vel.

Felidézték, hogy két hete a Fitch Ratings is hasonló megerősítő döntést hozott, a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában tartva hazánkat. Mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők változatlanul bíznak a magyar gazdaságban és értékelik a kormány egyensúlyi mutatókat javító intézkedéseit is – mutattak rá.

A minisztérium közleménye szerint a péntek késő este kiadott értékelésében a Standard&Poor’s kiemelte: a fegyelmezett költségvetési és monetáris politikának köszönhetően az infláció csökkenő tendenciát mutat és év végére egyszámjegyűre mérséklődik, a folyó fizetési mérleg jelentősen javult. Mint írják: számos tényező erősíti a gazdaságot. Többek között változatlanul erős a munkaerőpiac, amelyre a veszélyes nemzetközi környezet ellenére a magas foglalkoztatottság jellemző, miközben a munkanélküliség még mindig 4 százalék alatt van. Emellett a mezőgazdaság teljesítménye önmagában 1 százalékos gazdasági növekedést eredményezhet a tavalyi történelmi aszály után, így a magyar gazdaság idén elkerülheti a recessziót – rögzíti a dokumentum.

A jelentős külföldi beruházások már idén érdemben bővítik az exportkapacitásokat, így az

S&P szerint idén az export már 4 százalékkal bővülhet. A szakértők kiemelik a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány csökkentését illetően: úgy vélik, hogy a kihívások ellenére idén sikerül 4 százalék alatt tartani a deficitet, és a következő két évben az államadósság is folyamatosan csökken majd.

A hitelminősítő hangsúlyozza: továbbra is arra számít, hogy Magyarország megállapodásra jut Brüsszellel a hazánknak járó európai uniós folyósítások ügyében. A szakértők szerint a reformok megvalósítása zajlik, de elismerik, hogy a források végső felszabadítása nagyban függ az uniós politikai hangulattól. Hozzáteszik: arra számítanak, hogy az uniós források beáramlása mellett folyamatosan tovább erősödnek majd a külföldi beruházások is – olvasható a minisztérium közleményében.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mind befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt – hangsúlyozza a PM közleménye.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...