Kövesse Facebook oldalunkat!

A kommunizmus korábbi veszélyeit váltó – jól eltervezett – konzumizmus veszélyeire figyelmeztetett Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) információs technológiai és bionikai karán mondott beszédében vasárnap délután. Elmondta, a kommunizmus és a konzumizmus közös vonása a szabadság hamis eszméje. A katolikus egyházfő önismeretre, határaink felismerésére és ebből fakadóan önhittségünk megfékezésére szólított fel.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli látogatása utolsó találkozóján az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a delphoi jósda híres szavait bízta búcsúzóul hallgatóságára: Ismerd meg önmagad!

KORÁBBAN ÍRTUK

Megszólalt a Vatikán: Miért jött megint Magyarországra a pápa?

Háromnapos magyarországi látogatásával Ferenc pápa az európai testvériség erősítését kívánja hangsúlyozni, valamint köszönetet mond a Magyar Katolikus Egyháznak, amiért lehetővé tette az Ukrajnából érkező több mint négymillió ember biztonságos áthaladását Magyarországon

Az önismeret azt jelenti – mondta, hogy

fel kell ismernünk a határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk az önelégültségben gyökerező önhittségünket

Hozzátette: az ember azáltal, hogy teremtményként ismeri fel magát, alkotóvá válik a világban, ahelyett, hogy azt uralná – tette hozzá.

Ferenc pápa úgy fogalmazott:

Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel.

Az egyházfő Romano Guardinire, a száz évvel ezelőtt élt vallásfilozófusra és teológusra hivatkozott, aki megkülönbözteti az alázatos és kapcsolatot teremtő tudást, az ismeret egy másik módjától, amely „nem megfigyel, hanem elemez (…), már nem merül el a tárgyban, hanem azt megragadja„.
A vallásfilozófus szerint megismerésnek ebben a módjában az energiák és az anyagok egyetlen cél felé haladnak: a gép felé.

Hozzátette: Guardini felismerte annak a veszélyét, hogy az ember elveszíti mindazt a belső kötődését, amely a természettel összhangban álló mértéket és kifejezési formákat biztosít számára, és feltette a kérdést,

Egy ilyen rendszerben megmaradhat-e az élet életnek?

A pápa rámutatott: amit Guardini felismert, ma is nyilvánvaló. Gondoljunk csak az ökológiai válságra, a korlátok hiányára, a meg tudod tenni, tehát szabad bűnös logikájára, arra törekvésre, amely nem az embert és kapcsolatait, hanem

az embert mint a saját igényeire összpontosító, nyereséget hajszoló egyént állítja a középpontba,

a közösségi kötelékek elsorvadására, melynek következtében a magány és a félelem úgy tűnik, hogy egzisztenciális élethelyzetből társadalmi élethelyzetté lesz – sorolta az egyházfő. Ferenc pápa az igazságról szólva Jézust idézte:

az igazság szabaddá tesz titeket.
Rámutatott:

Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak.

Ez a veszély ma sem szűnt meg.

A kommunizmus és a konzumizmus közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus szabadsága olyan szabadság volt, amelyet:
rákényszerítettek az emberekre,
amelyet kívülről korlátoztak,
– amelyben mások döntöttek.

A konzumizmus szabadsága pedig egy:
szabadelvű,
hedonista,
önelégült szabadság,
amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz.

Az egyházfő meglátása szerint könnyű eljutni a gondolkodásra mért korlátoktól – ami a kommunizmus sajátja – az önmagunk korlátok nélküli elgondolásához, ami a konzumizmusé. 
Ezekből kínál Jézus kiutat, mondván, hogy az az igazság, amely az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja.

Ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, kapcsolatban maradó, alázatos és nyitott, konkrét és közösségi, bátor és alkotó megismerés.

Ez az, aminek a művelésére az egyetemek hivatottak és amit a hitnek táplálnia kell – jelentette ki. Ezért kívánom – zárta beszédét az egyházfő, hogy ez és minden más egyetem az egyetemesség és a szabadság központja, a humanizmus termékeny műhelye és a remény laboratóriuma legyen.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora köszöntőjében kiemelte: a katolikus egyetemeken próbálják Istennek a teremtésbe és a kinyilatkoztatásba rejtett eszmei magvait megtalálni és rendszerezni a katolikus tudományeszmény holisztikus igazságfogalma alapján.

Az igaz hit és a valódi tudás szövetségesei, támaszai egymásnak

– jelentette ki a rektor.

Ferenc pápa az egyetemről a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre indult, ahonnan hazautazott a Vatikánba.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...