Kövesse Facebook oldalunkat!

Magyarország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett állásokra leadott jelentkezések száma tavaly a negyedik negyedévben, országos átlagban 34 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest, a feladott álláshirdetések száma ugyanakkor 17 százalékkal csökkent – közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel, saját adatbázisa alapján.

Az állásportál jelezte: Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több állást hirdettek meg tavaly a negyedik negyedévben, mint 2021 utolsó negyedévében, az ország többi területén azonban csökkent a toborzás volumene, ezen belül Zalában 39, Nógrádban 34, Budapesten pedig 22 százalékkal.

A különböző szakterületek közül a cégvezetés és menedzsment kategóriában feladott, valamint a mérnököket kereső álláshirdetések gyarapodtak, a többi esetben kevesebb embert kerestek a cégek, mint tavaly ilyenkor. A leglátványosabb csökkenés az IT programozás, fejlesztés és a vendéglátás kategóriáknál történt, ahol 39, illetve 34 százalékos volt a visszaesés.

A Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nőtt, itt 87 százalékos emelkedés történt egy év alatt, míg Hevesben 71, Bács-Kiskun és Békés vármegyében pedig 58-58 százalékos. A legkisebb növekedés Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében volt, ahol szintén erősödött az álláskeresés intenzitása, de 10 százalék alatt maradt a növekedés az előző év számaihoz képest.

Az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a közigazgatás, a fizikai, segéd, betanított munka, a szakmunka, az IT programozás, fejlesztés, az értékesítés, kiskereskedelem és a bank, biztosítás, bróker kategóriákban történt jelentős emelkedés.

Tavaly az első fél évben jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, ősszel viszont csökkent a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme. Bár bizonyos szakmáknál továbbra is fennáll a munkaerőhiány, alapvetően erősödik a verseny a nyitott pozíciókért – mutatott rá Varga Balázs, a Profession.hu marketing igazgatója a közlemény szerint.

Nyitókép: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...