Kövesse Facebook oldalunkat!

Tavaly számoltunk be róla, hogy újraindította működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT), a társaság az induláskor az üzleti szektor szereplőinek kínált különféle nem-életbiztosítási termékeket. A teljesen új és kimondottan a magyar piaci igényekre fejlesztett termékek mögött olyan kollégák munkája áll, akik sok évnyi biztosításszakmai tapasztalattal rendelkeznek, komoly szakértők a saját területükön.

Tuzson Andrással, a CIG EMABIT vállalati biztosítások igazgatójával beszélgettünk az elmúlt hónapok tapasztalatairól. 

Mióta dolgozik a biztosítási szakmában, hogyan került a CIG EMABIT-hoz?

2010 év végén kezdtem el a biztosítási szakmában dolgozni vállalati kárszakértői pozícióban az Allianz Biztosítónál, ezt megelőzően 12 évig építőipari kivitelezéssel foglalkoztam. Két év helyszíni kárszakértői munka után a vállalati kárrendezési részlegre kerültem, ahol már biztosításszakmai oldalról foglalkoztam a területtel. A kárrendezésen a kockázatvállalás által összeállított anyagokból dolgoztunk, ami felkeltette az érdeklődésemet, így adott volt a lehetőség, hogy a későbbiekben – 2015 körül – a vállalati kockázatvállalás területe felé lépjek tovább. Megtisztelő volt számomra, amikor 2021-ben Polányi Zoltán megkeresett a CIG EMABIT újraindítása kapcsán azzal, hogy a vállalati biztosítások terület csapatában számítana rám. Hamar kiderült, hogy szakmai elképzeléseink megegyeznek, így április elejétől az irányításommal megkezdődhetett a vállalati biztosítások terület újraépítése. Tavaly szeptember elejére sikeresen összeállt a csapat, melyhez időközben tíz új kolléga is csatlakozott.

Milyen üzleti kockázatokra kínál biztosításokat a CIG EMABIT? Mit érdemes tudni az új vállalati biztosítási termékekről?

Alapvetően az üzleti szektor szereplőinek kínálunk vagyon- és felelősségbiztosításokat, építés-szerelés biztosítást, illetve pénzügyi biztosításokat különféle módozatokban.

  • A vagyonbiztosítási megoldásaink között a nevesített kockázatokra szóló variációk, valamint az all-risk típusú termékek egyaránt megtalálhatók.
  • A felelősségbiztosítási termékeink között a klasszikus felelősségbiztosítások mellett már szakmaspecifikus termékeink is vannak, gondolok itt például a gépjárműszervizek vagy a szálláshelyszolgáltatók speciális igényeire.

A szeptember eleji indulásra egy alap csomagot állítottunk össze, amit azóta folyamatosan bővítettünk ügyfeleink és munkatársaink visszajelzései alapján. Köszönhetően annak, hogy magyar biztosítótársaság vagyunk, a piaci igényekre is gyorsabban tudunk reagálni, mint versenytársaink, mind a termékfejlesztési, mind a digitális megoldások vonatkozásában. Komplexebb ajánlatkérés esetén komoly versenyelőnyt jelent, hogy társaságunk ajánlata rövid átfutási idővel, hamarabb megérkezik szemben a nemzetközi tulajdonú biztosítókkal, melyek esetében az anyavállalat dönt. Büszkék vagyunk rá, hogy a következetes munkának köszönhetően, komoly viszontbiztosítási hátteret sikerült felépíteni, mely stabil alapot biztosít a CIG EMABIT sikeres működéséhez is.

Milyen eredményeket ért el a CIG EMABIT az újraindulás óta a vállalati biztosítások területén?

Az alkuszigazgatósággal karöltve folyamatos tárgyalásban vagyunk a közvetítőkkel, hogy felépítsünk velük egy olyan minőségű kapcsolatot, amelynek köszönhetően kölcsönösen sikeresek lehetünk. A visszajelzések pedig – mind az alkuszok, mind az ügyfelek részéről – pozitívak, egyre többen érdeklődnek a CIG EMABIT iránt és nyitnak felénk; amit – így alig egy év távlatából – személyesen is nagy sikerként élek meg. Az egyik legnagyobb eredmény, amit sikerült ezalatt az idő alatt elérni, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött közel 600 millió forintos díjú vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási szerződés, amit egy közbeszerzési eljárás során nyertünk el.

Úgy tudom, hamarosan egy új vállalati biztosítással jelenik meg a piacon a CIG EMABIT. Mi az, amit már lehet tudni erről az új termékről?

Folyamatosan vizsgáljuk a vevői igényeket, így került fókuszba egy olyan terület, ami, noha külföldön már stabilan működik, itthon még nem jellemző. Így elsőként a CIG EMABIT-nál születhetett meg az ipari drónok vagyonbiztosításának lehetősége. Drónokra jelenleg csak felelősségbiztosítás köthető a piacon, így abszolút újdonságnak számít ez a vagyonbiztosítási termék.

Hogyan változtatta meg a járvány, illetve az orosz-ukrán háború a vállalati biztosítások piacát? Milyen újfajta igények jelentkeztek az elmúlt években?

A járványhelyzetben kialakult általános bezárkózás közepette olyan dolgokkal is tudtak foglalkozni az ügyfelek, amivel korábban nem, ebbe pedig beletartozott a biztosítás is. A cégvezetők időt szántak arra, hogy felülvizsgálják a szerződéseiket, gondolok itt például az összegekre, valamint, hogy megfelelő helyen vannak-e az értékek. Volt olyan időszak, amikor kevesebb ajánlatkérés érkezett, de ennek ellenére is lehetett érezni, hogy a dolgok sok szempontból átértékelődtek. Komolyabb visszaesést – a járványhelyzet miatt – nem éreztünk. Az orosz-ukrán konfliktus közvetlenül nem érinti a CIG EMABIT-ot, nincsenek kitettségeink a szóban forgó országokban, illetve – a szankciókat figyelembe véve – nem is tudnánk oroszországi vagy ukrán fedezetet adni senkinek, már csak a háborús kizárás miatt sem.

Min dolgozik most a CIG EMABIT? Önnek személy szerint milyen távlati elképzelései vannak a vállalati biztosítási területen?

A vállalati biztosítások igazgatóság felépítése még nem ért véget, jelenleg is dolgozunk rajta. Szeretnénk, ha a CIG EMABIT meghatározó szereplő lenne a magyar piacon és ennek természetesen része a vállalati terület is. Hiszünk benne, hogy egy hazai biztosító is tud úgy működni, mint a multinacionális versenytársak. Nagyon fontos, hogy a hozzánk csatlakozó kollégák megfelelő szakmai háttérrel rendelkezzenek, hiszen stratégiai célunk az ügyfelek magas színvonalon történő kiszolgálása.

Tuzson András | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád / Biztosító Magazin.

Nemrég hosszú távú megállapodást kötöttek a Magyar Bankholdinggal. Milyen szerepet játszik ez az együttműködés a CIG EMABIT életében?

A Magyar Bankholdinggal február végén egy Magyarországon egyedülálló, 20 éves megállapodás köttetett, a Bankholding és az Euroleasing Zrt. függő ügynökünk lett. Ez számunkra is igen komoly kihívás, amihez kellő alázattal igyekszünk hozzáállni. Jelenleg még nincs ilyen konstrukció hazánkban, ezért a banki üzletág szakmai oldalon történő felépítése érdekében külön terület került kialakításra. Rendkívül nagy potenciált és komoly fejlődési lehetőséget látunk ebben az együttműködésben a Bankholding és a CIG EMABIT számára egyaránt.

Nyitókép: Biztosító Magazin.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...