Kövesse Facebook oldalunkat!

Kiemelkedő profittal zárta a tavalyi évet a magyar Raiffeisen Bank: nyeresége meghaladta a 36 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 150 százalékos növekedést jelent – közölte Zolnai György, a bank vezérigazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátette: fantasztikus évet zártak, a növekedés mértéke a bank történetében egyedülálló. A hitel-betét arány 56 százalék volt a tavalyi év végén (vagyis közel kétszer annyi betét van, mint hitel), ami azt mutatja, hogy a betétek aránya dinamikusabban nőtt, mint a hitelállomány. A tőkearányos jövedelmezőség duplájára, 15 százalékra emelkedett. A tőkemegfelelési mutató 22,43 százalékos volt, ami jelentősen magasabb a szabályozói elvárásnál – közölte.

A növekedés 2022-ben is hasonló ütemben folytatódik – mondta a vezérigazgató.
Kitért arra, hogy a bank jól tőkésített, a jelenleg zajló orosz-ukrán konfliktus nincs közvetlen hatással a működésére, mivel a Raiffeisen bankcsoportban minden leánybank országonként teljesen önfinanszírozó. A magyar Raiffeisen Bank nagymértékű, az MNB elvárásait többszörösen meghaladó, folyamatos likviditással rendelkezik – hangsúlyozta Zolnai György.

A közleményben idézik Johann Strobl-t, a Raiffeisen Bank vezérigazgatóját aki elmondta:

  • Nem lát egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amely arról szólna, hogy a bankcsoport oroszországi érdekeltsége akár csak veszteségessé tudna válni, kivonulást pedig egyáltalán nem terveznek.
  • Az orosz bank közel teljeskörűen, a szankciók figyelembevételével működik.
  • Ukrajnában a helyi kollégák hősies helytállásának köszönhetően az alapvető működést a konfliktus sújtotta övezetekben is biztosítják.
  • A bank magyarországi dolgozói a konfliktus által nem érintettek, de folyamatosan figyelik az eseményeket, nyíregyházi és debreceni helyszíneken is koordinálják a segítségnyújtást – közölte.

A februárban közzétett jelentésük szerint az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI), Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb bankcsoportja növelte nyereségét és több mint a kétszeresére emelte osztalékát 2021-ben. Nem végleges adatok szerint az RBI adózott eredménye 1,37 milliárd euróra emelkedett tavaly az egy évvel korábbi 804 millió euróról. A nettó kamatbevétel 3,12 milliárd euróról 3,33 milliárd euróra, a díjbevétel 1,68 milliárd euróról 1,99 milliárd euróra nőtt. A bank igazgatósága részvényenként 1,15 eurós éves osztalékot javasolt az egy évvel korábbi 0,48 euróval szemben. Az RBI az idénre a kamatbevételek 7-9 százalékos növekedését és a díjbevételek 4-6 százalékos emelkedését várja.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...