Kövesse Facebook oldalunkat!

A fővárosi újépítésű lakások népszerűsége töretlen, a tavaly szeptember-december között eladásra kínált lakások 70 százalékát már értékesítették; a fővárosban az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára megközelítette az 1 millió forintot – közölte a Duna House szerdán az MTI-vel.

Tavaly a negyedik negyedévben az árat és a darabszámot tekintve is a 13. kerület állt az élen: több mint 7000 újépítésű ingatlant regisztráltak itt, az új lakások átlagos négyzetméterára pedig meghaladta az 1 millió forintot.

Ugyanakkor megjegyezték, Budapesten már 10 kerületben ez a fajlagos ár a meghatározó, így a XIII., kerület mellett például az I., II., III., valamint a VIII., IX. és a XI. kerületben is. A kerületek többségében viszont az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára a 700 ezer-1 millió forint közötti sávban található.

Arra is rámutattak, hogy a használtlakás piacon már nemcsak Nyugat-Magyarországon, hanem a keleti országrészben is áremelkedés volt megfigyelhető, 12-25 százalékos. Ezáltal 2021 negyedik negyedévében az ország keleti felén a panellakások átlagos négyzetméterára 361 ezer forintra emelkedett az egy évvel korábbi 320 ezer forintról, míg a téglalakásoknál 415 ezer forintos fajlagos árral kellett számolni a 2020 utolsó három hónapjában mért 351 ezer forint helyett. Nyugat-Magyarországon a panelek, illetve a téglalakások átlagos négyzetméterára tavaly szeptember és december között elérte a 360 ezer, illetve a 423 ezer forintot, míg egy évvel korábban ezek fajlagos ára 318 ezer forint, illetve 341 ezer forint volt.

Hozzátették, a fővárosban a vizsgált két ingatlantípusnál 4-13 százalék közötti növekedést mértek, így Budán a panelek átlagos négyzetméterára 620 ezer forintra, a téglalakásoké pedig 938 ezer forintra emelkedett tavaly a negyedik negyedévben, az előző év azonos időszakában mért 596 ezer, illetve 843 ezer forintról. Pesten éves összevetésben 479 ezer forintról 544 ezer forintra nőtt a panelek és 604 ezer forintról 683 ezer forintra a használt tégla lakások fajlagos ára.

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint tavaly szeptember és december között 33 970 ingatlant értékesítettek országosan, ami hasonló szintet mutat mint 2019 és 2020 azonos időszakában. Az egész évet tekintve pedig 150 974 adásvétel jött létre 2021-ben, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi forgalomhoz képest.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...