Kövesse Facebook oldalunkat!

A budapesti ingatlanpiacon 2013 és 2020 között duplájára nőtt az új építésű lakások négyzetméterára, ezzel a főváros – Prágával holtversenyben – a leggyorsabb drágulást érte el – közölte a KPMG az MTI-vel hétfőn.

A KPMG által vizsgált 8 évben a magyar árak elhagyták a varsói, pozsonyi és zágrábi szinteket, de messze vannak a bécsi, berlini vagy prágai négyzetméteráraktól.

A budapesti 2013-as 1195 eurós négyzetméterár 2020-ra 2679 euróra nőtt. Prágában 2717 euróról 6209 euróra nőtt az új lakások négyzetméterára ugyanebben az időszakban, a bécsieké 4833 euróról 8814 euróra, a berlini átlagárak pedig 2478 euróról 5251 euróra emelkedtek az adataik szerint.

Megvizsgálták azt is, hogyan változtak a lakásárak a nettó jövedelemhez viszonyítva. Ezt a lakásárindex és a nettó jövedelem hányadosa mutatja meg, hogy hány százalékkal nőttek a lakásárak az egy főre jutó nettó jövedelemhez képest.

A KPMG közölte, hogy ez a hányados Magyarország esetében 1,7. Ez azt jelenti, hogy míg a vizsgált időszakban a fizetés 32 százalékkal nőtt, addig a négyzetméterárak 124 százalékkal lettek magasabbak, azaz a jövedelmi viszonyok és a lakásárak közötti olló jelentősen szétnyílt. A magyarországi 1,7-szeres mutatónál csak Németországban regisztráltak ennél is nagyobb változást (1,78-szeres), míg a többi ország átlaga csak 1,43-szoros.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...