Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Európai Unió egyes országaiban eltérő szabályokat alkalmazhatnak, eltérő lehetőségeket biztosíthatnak a betétbiztosítóknak, hogy maradéktalanul rendelkezésükre álljanak a szükséges források egy hitelintézet esetleges bezárása esetén – hívta fel a figyelmet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön kiadott új ügyféltájékoztatójában.

A litvániai székhelyű, Magyarországon a napokban határon átnyúló hitelintézetként induló Revolut Bank megjelenése kapcsán adta ki a tájékoztatót az OBA. Ebben jelezték:

  • Az Európai Unió tagországainak betétbiztosítói, így az OBA és a litván betétbiztosító is főszabályként 100 ezer eurónak megfelelő összegig biztosítja a betéteket.
  • Ha egy hitelintézet engedélyét visszavonják, a betétbiztosítók elsősorban a saját felhalmozott vagyonukból igyekeznek a betéteseket kártalanítani.

A betétbiztosítók a rendelkezésükre álló vagyonról rendszeresen adatot szolgáltatnak az Európai Bankhatóságnak (EBA). A legfrissebb statisztikák szerint a magyar betétbiztosítási alap rendelkezésre álló vagyona jelentősen meghaladja a litván betétbiztosítóét, a 2020. december 31-i adatok alapján az OBA vagyona 220 millió euró, a litván betétbiztosítóé 131 millió euró – közölték a tájékoztatóban.

Az OBA felhívta a figyelmet arra is, hogy a betétbiztosítók nem csak az éppen aktuálisan rendelkezésükre álló, birtokukban lévő vagyonból teljesíthetik betétbiztosítói kötelezettségüket egy hitelintézet esetleges bezárásakor.

A magyar betétbiztosítási alap egy esetleges kártalanítás esetén több forrásból is maradéktalanul biztosítani tudja a szükséges összeget.

Az aktuálisan rendelkezésére álló vagyona mellett ugyanis a vonatkozó jogszabály alapján kölcsönt vehet fel, illetve kötvényt is kibocsáthat, amelyekért az állam készfizető kezesként felel, valamint szükség esetén a Magyar Nemzeti Bank is áthidaló kölcsönnel segíti a betétesek kártalanításához szükséges összeg rendelkezésre állását.

A Revolut Bank ügyfeleinek érdemes alaposan tanulmányozniuk a litván intézményi és jogi keretrendszert, mert aki bankot választ, egyidejűleg védelmet is választ.

– fogalmaz ügyféltájékoztatójában az OBA.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...