Kövesse Facebook oldalunkat!

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki életében mérföldkő, amikor hozzájut első saját lakásához. A legfrissebb elemzések szerint Budapesten 26%, vidéken pedig 20% körül mozog az újdonsült lakástulajdonosok megoszlása. De milyen előkészületi lépései vannak a lakáskeresésnek? Mikor jut el odáig a két fél, hogy aláírhatja az adásvételi szerződést? A Duna House szakemberei tisztázzák a folyamatot.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az ideális lakás kiválasztásához?

Az első lakás vásárlását mindig egy hosszú és alapos előkészületi folyamat előzi meg, arról nem is beszélve, hogy az is idő, amíg megérik az emberben ez a gondolat. Első lépésként érdemes megfogalmazni, milyen paraméterű lakás lenne ideális a potenciális vevőnek.

  • Ezt elsősorban élethelyzete, családi állapota, illetve egyéni igényei határozzák meg.
  • A legfőbb szempontok a méret, a típus (használt vagy újépítésű) és a lokáció, de a közlekedési lehetőségek, szobaszám, állapot, fűtéstípus és rezsiköltségek is döntő érvek lehetnek.

Ha megvannak a szempontok, akkor a folyamat legfontosabb mozgatórugója már az, hogy mennyi pénze van az ügyfélnek, és milyen lehetőségei vannak a keret bővítésére.

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Mekkora hitelfel lehet, illetve szabad felvenni?

Hitelfelvétel esetén érdemes előzetes vizsgálatot kérni, hitelképes-e egyáltalán a vevő. Habár legfrissebb elemzésünk szerint az újdonsült első lakástulajdonosok legnagyobb része (86,5%) 30 év alatti, és közülük sokan még szülői támogatással jutnak ingatlanhoz, nem árt azért előre tisztázni a havi törlesztőrészlet összegét és a konstrukció részleteit.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy az ügyfelek felveszik a hitelt anélkül, hogy tisztában lennének azzal, milyen anyagi elköteleződést jelent ez akár több tíz évre.

– tette hozzá a szakértő.

A Duna House Pénzügyek által, az idei második negyedévben közvetített hiteltranzakciók alapján ugyanis a legtöbben még mindig 20 éves futamidővel számolnak hitelfelvételnél, az ügyletek szinte teljes egésze pedig biztonságosnak tekinthető, hosszú kamatperiódusú konstrukcióban valósult meg. Ami pedig a hitelek nagyságát illeti, a budapesti igénylők többsége 20 millió Ft feletti összegre szerződött le a pénzintézetekkel, vidéken viszont inkább 10-15 millió forintot vettek fel az ügyfelek 2021 április-júniusa között.
Támogatások

A fiatal, családalapítást tervező házasok számára ráadásul nagy segítséget jelenthetnek a különböző állami támogatások is az első lakás vásárlásához.

  • Ilyen lehet a CSOK és a hozzá igényelhető kamattámogatott lakáshitel, a falusi CSOK, a szabadfelhasználású Babaváró, valamint az idén januártól, a CSOK-osok számára, új építésű ingatlan vásárlása esetén elérhető, 5%-os ÁFA-visszaigénylés, illetve az illetékmentesség.
  • Ugyanakkor illetékkedvezmény a 35 év alatti, első lakásukat megvásárló fiataloknak is jár, amely számszerűsítve 4 helyett 2%, 15 millió forintos összeghatárig.

A támogatások népszerűségét mutatja, hogy az MNB adatai szerint a hitelügyletek 29,2%-a mellé adtak be CSOK-igényt – elsősorban használt lakás vásárlásához – 2021 első félévében, a Babaváró hitel pedig összesen közel 1,3 milliárd forintot tett ki idén június végéig.

Ha már látjuk, mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, kezdődhet a lakáskeresés, amihez érdemes ingatlanszakértő segítségét kérni.

– tette hozzá Benedikt Károly.

Az ingatlanszakértő szerepe

Szakértőink nem csak az ajánlatokat ismerik jobban, de mindig ellenőrzött ingatlanokkal foglalkoznak. A pontos igényfelmérés után az elképzeléseket konkrétumokká, az elvárásokat pedig valós paraméterekké alakítják, hogy minél hamarabb megtalálják ügyfeleiknek az ideális lakást.

  • A vevő ezzel nem csak pénzt, de időt is spórolhat, hiszen nem neki kell keresgélnie az online hirdetések között, majd utánanéznie a kérdéses pontoknak, hanem az ingatlanszakértő végzi el helyette az előszűrést, és válaszol, tanácsokat ad a felmerülő kérdésekre.
  • De nem csak a lakásvadászatban, hanem az áralku lebonyolításánál is nagy segítség lehet, ha egy ingatlanos szakember jelen van. Mivel nem érintett fél, ezért a vevő és az eladó között könnyebben megtalálja a közös nevezőt eltérő álláspont esetén.

Szerződéskötés

A lakásvásárlás utolsó lépése a szerződéskötés, amihez ajánlatos – a gördülékenyebb, gyorsabb és problémamentes ügyintézés érdekében – olyan ügyvédet felkérni, aki az ingatlanok adásvételével kapcsolatos ügyekben járatos – például osztatlan közös tulajdon, elővásárlási vagy jelzálogjog esetén.

De így is, legalább 3 hónapos értékesítési idővel érdemes számolni, mire a potenciális vevő hozzájuthat első lakásához.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...