Kövesse Facebook oldalunkat!

Az OTP-csoport a vártnál jobb eredménnyel zárta a második negyedévet, 121,8 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 31 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 55 százalékkal az egy évvel korábbinál.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye idén a második negyedévben 128,9 milliárd forint volt, 10 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 57 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint a változatlanul alacsony kockázati költségek, továbbá a javuló költséghatékonyság és portfólió-minőség alakította.

Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 114 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve éves összevetésben 45 százalékkal nagyobb, 118,9 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül.

A bankcsoport első félévi konszolidált korrigált adózott eredménye 246,3 milliárd forint volt, ami az előző év hasonló időszakát több mint kétszeresen meghaladja, 116 százalékos növekedés éves összevetésben.

Közölték: a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása a féléves korrigált profiton belül 51 százalékot képviselt, éves összevetésben 6 százalékponttal javult. Minden külföldi leánybank nyereséges volt, a legnagyobb mértékű negyedéves javulás a bolgár, horvát, szlovén, román, illetve a Merkantil Csoport egyedi teljesítményében volt tapasztalható.
Az első fél évben a csoport egészét tekintve a folyamatok alapvetően pozitívan alakultak. A járvány esetleges 4. hulláma óvatosságra int, a várható makrogazdasági hatás azonban a jelenlegi előrejelzések alapján lényegesen kisebb lehet – közölték.

Az OTP menedzsment elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019-es és a 2020-as év után szabályozói kérésre felfüggesztett, de a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forint osztalék kifizetését is.

Az első fél év után a levont 42 milliárd forintnyi osztalék nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után kifizetendő éves osztalékról

– írták.

A menedzsment szerint a teljesítő (Stage 1+2) hitelállományok az év egészében 10 százalékot meghaladó ütemű növekedése valószínűsíthető árfolyamszűrten, amennyiben folytatódnak az első fél évben tapasztalt kedvező tendenciák.

Az OTP-csoport összes bevétele 9 százalékkal nőtt, 617,6 milliárd forintot tett ki az első fél évben. A második negyedéves 316,4 milliárd forint bevétel 5 százalékos növekedés az előző negyedévhez, illetve 11 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.
A nettó kamatbevétel 5 százalékos növekedéssel meghaladta a 413 milliárd forintot az első hat hónapban. A második negyedévben 210,5 milliárd forint lett, 4 százalékkal több az előző negyedévinél, és 8 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok csaknem 152 milliárd forintot tettek ki, ez 12 százalékkal több az előző félévinél. A második negyedévben meghaladták a 80,2 milliárd forintot, ami negyedéves összevetésben 12 százalékos, évesben pedig 21 százalékos növekedésnek felel meg.

A működési kiadások gyakorlatilag stagnáltak 310 milliárd forinton. Mindennek hatásaként a második negyedévi működési eredmény 160,5 milliárd forint lett, 9 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 23 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A féléves működési eredmény 19 százalékkal 307,4 milliárd forintra nőtt.

A bank mérlegfőösszege 24 550 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 1 százalékkal, éves szinten 13 százalékkal bővült.

Az ügyfélhitelek nettó értéke 14 065 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 18 258 milliárd forinton álltak – mindkét esetben árfolyamszűrten – a fél év végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója 2 százalékponttal 77 százalékra mérséklődött az első hat hónapban.

A jelentés szerint az első fél évben 31 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt (adózás után), melyből 7,2 milliárd forint a második negyedévben jelentkezett. Ezen belül:

5,6 mrd Ft a Magyarországon 2021. szeptember 30-ig meghosszabbított törlesztési moratórium várható egyszeri eredményhatása soron az OTP Core és Merkantil csoportot érintően, adózás után.

2021. június 30-án a bankcsoport bruttó likviditási tartaléka 8,6 milliárd eurónak megfelelő volt.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai zárásra a részvények ára 200 forinttal, 16 650 forintra erősödött, forgalmuk 5,3 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 17 025 forint, a legalacsonyabb 8870 forint volt.

Nyitókép: Bankár Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...