Kövesse Facebook oldalunkat!

A jelzáloghitelpiac az első félévben 34 százalékkal haladta meg az előző évi volument, amely az előzetesen várt 20 százalékos növekedést is felülmúlja. A Duna House szerint a második félévben, amely szinte kivétel nélkül mindig az erősebb félév a hitelpiacon, hasonló tendenciák várhatók, és így a tavaly kihelyezett 928 milliárd forintnyi jelzáloghitel után 2021-ben szinte biztosan eléri a piac az 1000 milliárd forintos határt, illetve az előrejelzés szerint meghaladhatja az 1200 milliárd forintot is. 

A Duna House közölte, a töretlen népszerűségű otthonteremtési támogatások révén megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 364 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az április-júniusi időszakban. Ez közel kétszerese a 2020 második negyedévében közvetített hitelek összegének.

A jegybank tényadatai szerint idén júniusban is megdőlt minden eddigi rekord, hiszen 136 milliárd forintnál is nagyobb értékű jelzáloghitelt igényelt a lakosság.

Ezzel párhuzamosan a lakáspiac is pezseg, amit a rendkívül erős tavaszi tranzakciós adatok támasztanak alá. A szakértők szerint ráadásul bőven van még tér Budapesten is az áremelkedésre.

A közlemény idézi Fülöp Krisztiánt, a Duna House Pénzügyek vezetőjét, aki elmondta:

  • Az általuk közvetített hiteltranzakciók alapján az ügyfelek átlagosan 17,8 millió forintot igényelnek lakáskölcsönként, jellemzően hosszú kamatperiódusú konstrukcióban, és az esetek 65 százalékában hitelügyintézői segítséget is kérnek.
  • A budapesti igénylők többsége 20 millió forint feletti összegre szerződött a pénzintézetekkel, vidéken viszont inkább csak 10-15 millió forintot vettek fel az ügyfelek 2021 második negyedévében.
  • A hitelügyletek 29,2 százaléka mellé csok-igényt is beadtak, elsősorban használt lakás vásárlásához: a keleti régióban ez az arány 32 százalékot tesz ki, a nyugatiban 40 százalékot, míg a fővárosban 24 százalékot.
  • A másik kedvelt otthonteremtési támogatás a babaváró hitel, amely idén június végéig összesen közel 1,3 milliárd forintot tett ki.

Az adatok alapján a legtöbben még mindig 20 éves futamidővel számolnak hitelfelvételnél, ugyanakkor a fővárosban nőtt a 25 éves futamidejű hitelek aránya (25 százalék), vidéken pedig inkább rövidtávon – 10 éven belül – szeretnék megoldani a kölcsön visszafizetését az ügyfelek.

A közlemény szerint a hitelügyletek szinte teljes egésze biztonságosnak tekinthető, hosszú kamatperiódusú konstrukcióban valósult meg. A legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya továbbra is a legmagasabb, Budapesten 85 százalék, keleten 86, nyugaton pedig 79 százalék.

Ugyanakkor eltűntek az 5 évnél rövidebb, kockázatosabb kamatperiódusú jelzáloghitelek a piacról.

A hitelfedezeti mutató (LTV) 6 százalékponttal, 40 százalékra csökkent országos szinten az idei második negyedévben, ami azt mutatja, hogy átlagosan az ingatlanügyletek 40 százalékát hitelből, 60 százalékát pedig saját erőből finanszírozzák a vevők.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...