Kövesse Facebook oldalunkat!

A heves zivatarok veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki az ország középső területeinek több járására az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt az egész országban Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye kivételével bárhol adhatnak ki további másodfokú riasztásokat a nap folyamán.

Azt írták: kora délutánig a legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (óránkénti 60-70 kilométeres) széllökés, 1-2 centiméteres átmérőjű jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (óránkénti 90-100 kilométeres, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, helyenként akár 4 centiméteres jégdarabokkal) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti.

Azt is megjegyezték, hogy a délutáni, esti órákban akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljunk fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor jelezze azt a 112-es segélyhívón – tette hozzá.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen időjárás idején a nyílt vízen fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kéri, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Nyitókép: Unsplash / Illusztráció.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...