Kövesse Facebook oldalunkat!

A koronavírus-járvány ellenére az Erste Bank 22,9 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta 2020-at, miközben 27 milliárd forint kockázati költséget könyvelt el – ismertette Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója csütörtökön, online sajtótájékoztatón. A pénzintézet adózás utáni eredménye csaknem 37,5 milliárd forinttal maradt el 2020-ban az egy évvel korábbitól.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a pénzintézet működési eredménye tavaly 1,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A működési bevételek 3,6 százalékkal nőttek 154,5 milliárd forintra, a költségek 6,2 százalékkal emelkedtek elsősorban a beruházások és az amortizáció miatt – részletezte.

A fizetési moratórium, a babaváró hitel és a jegybank NHP hajrá programjának hatására 13 százalékkal nőtt a bank hitelállománya tavaly 2019 végéhez képest – ismertette Jelasity Radován. A betétállomány is jelentősen nőtt részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására – tette hozzá.

A pénzintézet nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL-rátája) enyhén 2,5 százalékról 3,1 százalékra emelkedett tavaly – mutatott rá Jelasity Radován jelezve, hogy a hitelmoratórium június végi lejártát követően lesz igazán mérvadó a mutató alakulása.
Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy 2021-ből lehet még egy nagyon jó és eredményes év, ha a tavalyi utolsó negyedéves teljesítményhez hasonlítja az idei eddigi aktivitásukat.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a jelzáloghitel-kihelyezések a tavalyi első járványhullám alatti visszaesést követően negyedévről negyedévre élénkültek, október-decemberben pedig 30 százalékkal nőttek.

A lakossági területen a bank jelentése szerint az új kihelyezések értéke 2020-ban összességében 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A vezérigazgató-helyettes újságírói kérdésre elmondta, hogy az államilag támogatott felújítási hiteleknél 1 milliárd forint felett áll a befogadott kérelmek összege; igazi felfutásra a korlátozásoktól függően a tavaszi időszakban számít.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene erőteljesen, 31 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest.

A bank vállalati ügyfelei felkészültek a járvány miatti gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány tavaly 36 százalékkal nőtt – tette hozzá.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...