Kövesse Facebook oldalunkat!

A koronavírus hazánkban nagyon sok városában csökkentette az albérletek átlagárát. Persze jócskán maradt még olyan hely, ahol továbbra is drágulást tapasztalhatnak a bérlők. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján nézzük, mely nagyvárosok maradtak ki a koronavírus-hatás alól.

Az áresésnek ellenállók

Az elmúlt időszakban még Budapest albérletpiaca is jelentősen olcsóbbá vált, de a pécsi, debreceni, nyíregyházi albérletárak emelkedő tendenciájának a koronavírus sem tudta az útját állni. Ezen megyeszékhelyeken az év eleji kisebb stagnálás után hónapról hónapra drágultak a bérleti díjak. Szegeden sem történt áresés, az évben végig egy árszínvonalon mozgott a város albérleteinek átlag kínálati ára.

Pontosabban, 2020. január és november között a Nyíregyházán kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 1700 forintról 1900 forintra emelkedett. Ez egy 50 m² alapterületű albérlet esetében azt jelenti, hogy havonta átlagosan 10 ezer forinttal kellett többet fizetni a tulajdonosnak. Debrecenben 100 forinttal drágult a kiadásra kínált lakások átlagos négyzetméter ára 2400 forintra. Míg Nyíregyházán a példában vett albérlet átlagdíja 95 ezer Ft volt idén novemberben, addig Debrecenben 120 ezer Ft. Pécsen Debrecenhez hasonlóan egy négyzetméter bérleti díja 100 forinttal emelkedett. Ennek eredményeképpen 2100 Ft/m² lett az a pécsi albérletek átlagára, ami azt jelenti, hogy egy 50 m²-es albérletet 105 ezer forintos átlagáron hirdettek kiadásra.

Szegeden az elmúlt tíz hónapban szinte végig stagnáltak az albérleti díjak. Augusztusról szeptemberre volt egy kisebb áremelkedés, mely utána vissza is tért az év közbeni szintre. Így mondhatni a napfény városában egy árszínvonalon mozogtak az albérletek. Azok, akik idén Szegeden vettek ki albérletet, átlagosan 2000 Ft/m²-es áron tehették meg.

A 2021-es előrejelzések albérletpiac fronton

A felsorolt megyeszékhelyek albérleteinek drágulását elsősorban természetesen az okozta, hogy nem lankadt a kereslet. Ha nő a kereslet, a kínálat pedig adott, akkor az árak emelkedni fognak. Elnézve a vírus terjedését persze egyszer sem biztos az, hogy ez a jövőben így is marad.

A hazai kormány novemberben bejelentette a  koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedéseket, melyek következtében még inkább megnőhet a kiadó albérletek kínálata. Így az év végéig még további csökkenések várhatóak a bérleti díjakban. Akár azokon a megyeszékhelyeken is, ahol az áresésnek eddig még jele sem volt. Sok minden függ attól, hogy a járvány milyen ütemben és merre terjed, valamint hogy milyen további intézkedéseket kell majd bevezetni.

Érdekes kérdés, hogy a járvány elvonulásával merre tartanak majd az albérletpiaci árak. Abból kiindulva, hogy napjainkban olyan borsos egy lakás ára, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak a vásárlást és bérlésre kényszerülnek, valószínűleg dráguló albérletekre számíthatunk. A magas bérleti díjak ugyanis az ingatlanpiac magas eladási árainak következményei.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...