Kövesse Facebook oldalunkat!

Igen változatos hírek láttak napvilágot idén az ingatlanárak alakulásáról, azonban az év vége felé járva már biztosat tudunk mondani. A vírus hatására sem dőltek be az árak, sőt szinte alig emelkedtek a fővárosban! Emellett, ha minden jól megy az új lakásáfa rendelet következtében a budapesti új építésű ingatlanok árai csökkenésnek is indulhatnak a jövő évtől – írta az ingatlannet.hu

Tavalyhoz képest elenyésző volt a négyzetméter árak ingadozása Budapesten

A vírus elején a legtöbb ingatlanpiaci előrejelzés a legrosszabbat feltételezte, miszerint az árak bedőlnek. Szerencsére azonban ez nem így lett. Az Ingatlannet.hu statisztikási alapján készítettünk egy összevetést a fővárosi ingatlanárakról tavaly januártól egészen a legfrissebb idei adatokig, hogy láthassuk az árváltozásokat.

A 2019-es évet figyelve látszik mekkora mértékben növekedtek az ingatlanárak, folyamatos növekedés volt jelen egészen decemberig. 456 ezer Ft/nm-es árakon indult az év és decemberre egészen 534 ezer Ft/nm-ig növekedett. Egy esztendő alatt tehát a budapesti családi házak árai 78 ezer forinttal növekedtek négyzetméterenként.

Míg a tavalyi év ugyan növekedéssel indult, mégis lassú csökkenéssé váltott át. Az árak alakulásából látszik, hogy márciusban kezdett csökkenni, valószínűleg a járvány betörésével, illetve júliusban megugrott, majd ismét enyhén csökkenni kezdett, feltehetőleg a második hullám berobbanásával. Azonban ezek az árváltozások egyáltalán nem voltak drasztikusak, hiszen a júniusi 540 ezer forintos legalacsonyabb négyzetméter ár és a júliusi 557 ezer Ft/nm-es legmagasabb ár között mindössze 17 ezer forint volt a négyzetméterenkénti különbség.

Szinte biztos, hogy a maradék két hónapban már nem lesz nagy változás az ingatlan árakban, mégis, ha a tavalyihoz hasonlóan alakul, akkor egy enyhe növekedésre lehet számítani a családi házak négyzetméter árában.

Idén megállt a rohamszerű ingatlanár növekedés Budapesten

Látva a tavalyi ingatlanárak folyamatos növekedését és azt, hogy idén alig nőtt, kíváncsiak voltunk, hogyan alakultak a téglalakások átlagos árai a fővárosban az elmúlt 5 évben. Hihetetlen mértékű volt a drágulás, hiszen évente 100 ezer Ft/nm körül nőttek a lakásárak.

Míg 2016-ban 488 ezer forintba került egy négyzetméter, addig ez 2019-re majdhogynem megduplázódott, ugyanis 815 ezer forintos négyzetméter árak voltak ezévben átlagosan. Így idén az eddigi 19 ezer forintos növekedés a fővárosi téglalakások négyzetméter árának tekintetében igen jónak számít.

Az 5%-os lakásáfa változásokat hozhat az ingatlanpiacon

A jövő évtől két igen kedvező rendelkezés lesz bevezetve, melyek az új építésű ingatlanokat fogják érinteni. Az egyik az 5%-os új lakásáfa rendelet, ami minden januártól 2022 decemberéig megkezdett ingatlan építkezési projektre vonatkozik majd. Emellett a másik, a CSOK-ot igénybevevő családok számára szóló illetékmentesség.

Ez a két rendelkezés okozhat változásokat az ingatlanárakban, mind növekedést, mind csökkenést.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...