Kövesse Facebook oldalunkat!

A mai napon a Netrisk.hu – elsőként az online összehasonlító portálok közül – felvette kínálatába a hazai piacon elérhető első, az UNION Biztosító által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást (MFO). A tavalyi év végén bevezetett MFO minősítéstől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a piaci verseny további erősödését várja a lakásbiztosítások piacán.

A legnagyobb online biztosításközvetítő portál forgalmi adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az online lakásbiztosítások átlagdíja 28 900 forint volt, ami 4,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 27 600 forintot szintet.

Az ingatlanok újjáépítési költségei az építőanyagok ára és a bérköltségek gyors emelkedése miatt jelentősen megugrottak az elmúlt év során. Az a tény, hogy a biztosítási átlagdíjak 5 százalék alatti mértékben emelkedtek, azt mutatja, hogy a biztosítók között már jelenleg is komoly verseny zajlik ebben a szegmensben, ami nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat.

– mutat rá Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója.

Az elmúlt év során a családi (+6%) és az ikerházak (+10%) biztosításai emelkedtek, és általában a kisebb településeken élők érezhettek az átlagosnál nagyobb (+8%) díjemelkedést. A díjak szintje – az eltérő költségek és kockázatok miatt – mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérét mutat. A legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást (31 300 Ft/év), és átlagban a családi és ikerházak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében (21 600 Ft/év) kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Ez utóbbi esetben azonban az átlagot az is lefelé húzza, ha egy adott épületnek már van társasház-biztosítása. Ilyenkor az ügyfeleknek jobbára már csak az ingóságaikra kell biztosítást kötniük.

Ügyféltudatosság

A lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése, stb.), illetve a piacon megjelenő egyre korszerűbb lakásbiztosítások miatt fontos, hogy az ügyfelek az évforduló előtt rendszeresen felülvizsgálják meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket. Ez a fajta ügyféltudatosság a Netrisk.hu statisztikáiban is megmutatkozik: az évfordulóra lecserélt meglévő biztosítások aránya 2020 eddigi hónapjaiban elérte a 32 százalékot (6-8 éve ez az arány 10 százalék körül mozgott).

Mind a versenyt, mind az ügyféltudatosságot tovább növelheti az az előírás, hogy az MFO-t nem csupán évenként, hanem negyedévenként, minden naptári negyedév végére fel lehet mondani (a szokásos 30 napos határidővel). Erre az UNION terméke esetében a kockázatviselés kezdetét követő harmadik negyedév lejártával nyílhat lehetőség.

Kiegészítő biztosítások

Az MNB nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MFO termékek valamennyi, a háztartás egzisztenciáját fenyegető kockázatot tartalmazzák, ezért a 15 környezeti és más külső okra visszavezethető alapkockázat mellé 5 olyan, jelenleg csak kiegészítőként elérhető, de gyakori káreseményt térítő fedezetet is kötelezővé tett, mint például a vízkár (az elfolyt víz díját is beleértve), betöréses lopás, rongálás, és a különleges üvegeket is térítő üvegtörés.

A Netrisk.hu adatai szerint az elmúlt kilenc hónap során a megkötött lakásbiztosítások 28 százalékához kötöttek legalább egy kiegészítő biztosítást is. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból, illetve a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatások voltak. E szolgáltatások mindegyike kötelező eleme egy MFO biztosításnak.

Az MFO a fentieken (bővített alapcsomagon, megnövelt ügyfélmobilitáson) kívül további számos előnyt is kínál az ügyfeleknek, többek között a kárrendezés folyamatában maximalizált ügyintézési határidőket, az új értékre történő térítést, illetve kiemelt károk esetén kötelező extra szolgáltatásokat (személyes kapcsolattartó, kárelőleg). Ezért a Netrisk.hu az ügyfelek érdekében eljáró alkuszként további MFO termékek elhelyezését is tervezi majd a kínálatában.

– teszi hozzá a Netrisk.hu szakértője.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...