Kövesse Facebook oldalunkat!

A karanténéletmód egyik negatív kísérőjelensége a tűzkár. Mivel többet vagyunk otthon, és többet használjuk elektronikus eszközeinket, gyakrabban fordulnak elő tűzesetekkel kapcsolatos káresemények is. Az UNIQA Biztosító adatai szerint a megnövekedett esetszámok egyértelműen alátámasztják, hogy az általában gondatlanságra visszavezethető lakástüzek keletkezésének fő oka a megosztott figyelem miatti könnyelműség.

Tűz esetén az első reakció az ijedtség. Mit tehetünk, hogy ne bénítson meg a pánik? Hogyan biztosíthatjuk be magunkat a felelőtlenségre visszavezethető tűzesetek elkerülésére?

A legtöbb háztartásban megnövekedett az elektromos hálózatok terhelése. Napközben is mennek a háztartási gépek, konyhai berendezések, 2-3 számítógép, a teraszokon egyre több dohányzót látni.  Önmagában egyik sem képvisel kielemelt kockázati tényezőt, de mivel most mindenkinek több fronton kell egyszerre helytállni, a kellő figyelem hiányában, megfontolatlan lépésekkel akár 5 perc alatt lángba borítható a szoba.

A biztosító gyakorlatában előforduló leggyakoribb kiváltó okokat gyűjtöttük össze. Ezekre alapozva adunk hasznos tanácsokat a megelőzéshez. 

Konyhai tüzek

 • Soha ne hagyja felügyelet nélkül a készülő ételt. Ne távozzon percekre a lakásból, ne menjen ki a kertbe, erkélyre más dolgokkal foglalkozni, amíg az étel készül.
  A tűzveszélyes anyagokat a tűzhelytől távol kell tartani. Ne tartson tárgyakat, konyharuhákat a sütő ajtajának fogantyúin vagy a tűzhely fölött.
 • Soha ne próbálja az égő olajat vagy zsírt vízzel eloltani. Tűztakaróként használjon fedőt, ezzel zárja el a további égés útját.
 • Ne helyezze a kenyérpirítót vagy más elektromos főzőlapot/kisgépet függönyök vagy éghető anyagok közelébe. Sokat tehet a biztonságért, ha ezeket a berendezéseket minden használat után megtisztítja a morzsáktól, zsíros vagy olajos szennyeződésektől.

Elektromos tüzek

 • Fontos a hálózatok megfelelő méretezésének ellenőrzése, a biztosítékok és a szerelvények felülvizsgálata – főleg régebbi épületek, lakások esetében.
 • Ne használjon sérült vezetékű háztartási gépeket.
 • Elektromos eredetű tüzet soha ne próbáljon meg vízzel oltani vagy a készüléket áram alatt kikapcsolni. 

Dohányzás

 • Mindig győződjön meg róla, hogy alaposan eloltotta a cigarettát.
 • Ne dobja le a csikket az erkélyről.
 • Semmilyen körülmények között ne dohányozzon ágyban, fokozottan égésveszélyes lakástextilek környezetében.  

Biztonságos menekülés

Ha úgy értékeli, hogy a tűz eloltása túlmutat az Ön lehetőségein, azonnal hívja a 112-es vagy 105-ös telefonszámot, hagyja el a lakást és értesítse a szomszédokat is. Amennyiben már sűrű füstben kell menekülni, vizes textilen keresztül lélegezzen, és igyekezzen minél görnyedtebb testtartásban megközelíteni a kijáratot, mivel így tudja minimalizálni annak az esélyét, hogy nagy mennyiségű mérgező gáz jusson a szervezetébe.

Kárfelmérési tapasztalataink szerint máig nagyon kevesen telepítenek otthonukba tűzjelző és poroltó készüléket. Az alig párezer forintos beruházás ilyen helyzetben életeket menthet. Kevesen tudják azt is, hogy már egy lakás alapbiztosítása is nagy segítség az anyagi kár rendezésében, hogy ne kelljen önerőből és tartalékokból helyreállítani a keletkezett veszteséget. 

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...