Kövesse Facebook oldalunkat!

A nemzetközi szinten kialakult koronavírus-járvánnyal kapcsolatban adott ki tájékoztatót az Európai Utazási Biztosító Zrt. A közlemény szerint az EUB továbbra is a biztosítási szerződésben foglalt feltételek szerint jár el – irta a Generali Előrelátók blog.

Kizárt területek (utas- és storno-biztosítás vonatkozásában is):

A biztosítás területi hatálya nem terjed ki olyan országok vagy térségek területén bekövetkezett eseményekre, amely területek a kockázatviselés első napján vagy az adott országba/területre történő beutazás napján a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt utazási célországok és térségek között szerepelnek.

Figyelem! A kínai Hupej tartomány teljes területe 2020. 01. 27-e óta utazásra nem javasolt térség.

Mi történik koronavírus fertőzés esetén?

Koronavírus megbetegedésre vonatkozó szolgáltatások – ha a megbetegedés a biztosítás területi hatályán belül következik be:

  • Utasbiztosítás keretében: a Biztosító megtéríti a sürgősségi orvosi ellátás és az esetleges mentés költségeit, valamint az adott termékre vonatkozó szolgáltatástáblázatban szereplő és a biztosítási feltételekben részletesen leírt szolgáltatások megszervezését és költségeit, a terméknek megfelelő biztosítási összegeken belül.
  • Storno biztosítás keretében: ha az utazásképtelenség vagy az útmegszakítás az utazás résztvevőjének koronavírus megbetegedése miatt következik be, a Biztosító a feltételek szerint vállalja a szolgáltatások teljesítését.

Mi nem tartozik a biztosítás szolgáltatási körébe?

  • Karanténnal kapcsolatos többletköltségek
  • Ha az utas azért nem utazik el, mert a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolt célországgá/területté minősítette az utazás által érintett területet. Erre vonatkozóan a következő jogszabály az irányadó:

472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről:

9. § (1) Ha az utazásszervező nem az utazó érdekkörében felmerült okból mondja fel a szerződést, ideértve azt az esetet is, ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését követően – a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül,

a) az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy
b) ha az utazásszervező az a) pont szerinti helyettesítő szolgáltatás nyújtására nem képes vagy az utazó a felkínált helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díj azonnali visszafizetésére.

Biztosítási díj visszatérítése

A járványügyi helyzet miatt meghiúsult utazások esetén a kockázatviselés kezdete előtt a biztosítás szerződőjének lehetősége van

a korábban megkötött utasbiztosítási szerződés megszüntetését és teljes
díjvisszatérítést kérni.

További részletek: www.eub.hu

Nyitókép: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...